Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVIII. évfolyam 3. szám | Kitekintő |
Élelmiszeripari szakkiállítások és versenyek a
Hungexpón
Két nagy múltú és
jelentős rendezvényt, a Foodapest Nemzetközi
élelmiszer, ital, élelmiszergépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, és
az
UKBA Nemzetközi cukrászati,
sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást, valamint - most először
Magyarországon az UKBA-hoz kapcsolódva - a Junior Cukrász Világbajnokságot
egyszerre rendezték meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 2010.
február 21– 24. között.
A megnyitón Gráf József kiemelte, világszerte
szép sikereket aratnak a magyar élelmiszerek. A hazai élelmiszeriparban tőke
segítségével a szükséges műszaki–technológiai fejlesztések végrehajthatók.
A kiállítások és az azokhoz kapcsolódó versenyek
mintegy 15 000 négyzetméteren, a vásárközpont A és D pavilonjaiban, valamint a
konferencia-termekben zajlottak. Az idén összesen 12 ország 255 kiállítója
mutatkozott be a szakközönség, illetve most első ízben a nagyközönség előtt. A
hazaiakon kívül belga, cseh, horvát, indonéz, lengyel, német, olasz, osztrák,
román, szerb, thaiföldi cégek vettek részt a bemutatókon. A hömpölygő tömeg
pultonként kóstolgathatott kedvére kenyérből, sajtból, felvágottakból, borból,
tésztákból, krémekből, süteményekből, fagylaltokból.
A Magyar
Pékszövetség szervezésében a magyar pékválogatott bemutatta
leginnovatívabb kenyerét, amely a SIGEP
2009 világkupán első helyezést ért el. Láthattunk tradicionális termékeket
felvonultató sütőipari bemutatókat is hazai és külföldi résztvevőkkel.
Magyarországon
először – a pékválogatott közreműködésével – elkészült Európa 2,5 méter
átmérőjű kenyérkosara, mely sorra megmutatta a pékek által gyártott termékeket,
a különböző kenyerektől a sós és édes ízesítésű péksüteményekig. A bemutató
sütéseken és a nemzetközi konferenciákon, üléseken Spanyolország, Svédország,
Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Lengyelország, Németország szakmai képviselői
vettek részt. A gasztronómiai csúcsrendezvényekre mintegy 10 ezer szakmai
érdeklődő és ugyanennyi nem szakmai látogató érkezett.
|
|
Nosztalgiakenyér |
Kenyérkosár |
A kiállított gépek, berendezések, csomagolóanyagok a csúcstechnikát
képviselték. A Messer Hungarogáz
standján a cseppfolyós nitrogén konyhatechnológiai alkalmazásának lehetőségeit
mutatták be. A mai modern gasztronómia egyik legnépszerűbb iránya a kriogén
konyhaművészet, amely a rendkívül alacsony hőmérsékletű cseppfolyós gázokat
alkalmazó konyhatechnikákat fogja össze. A hideg és a meleg ízek együtt különleges
élményt nyújtanak a fogyasztónak, gondoljunk csak a kívülről jéghideg, belül
finoman olvadó csokoládégolyókra, habokra. Számítógéppel vezérelt,
élelmiszerfestéket tartalmazó patronokkal tortára, csokira, ostyára, marcipánra
színes vonalakat, képeket, szöveget lehet rajzolni.
Hagyományosan a rendezvény keretében osztották ki a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyeket, idén 20 cég 95 terméke bizonyult
méltónak a védjegy feltüntetésére. Jelenleg közel 90 gyártó mintegy 452 terméke
viseli a megtisztelő védjegyet.
|
|
Felvágottak |
Tojáskínálat |
Biotermékek is voltak bőven, például tojásból sokféle minősítés
lehetséges: extra sárga, mélyalmos, fertőtlenített héjú, omega-3 szívbarát, még
E-vitaminos farmtojás is akadt.
Újdonság volt a népszerű és látványos programok
szervezése. Soha nem volt még két ilyen rangos gasztronómiai esemény egy fedél
alatt Magyarországon, de talán Európában sem, mint most. A kiállítás első két
napján a Bocuse d’Or Hungary szakácsolimpia magyarországi döntője
zajlott. Nyolc magyar mesterszakácsnak lehetett drukkolni. A 2011-es lyoni
világversenyre jutásért, nemzetközi zsűri és sok látogató előtt versenyeztek.
Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke nyerte meg a
Bocuse d'Or Selection Hungary 2010 magyarországi döntőjét. A 36 esztendős séf
képviseli majd júniusban, Genfben a magyar szakácstársadalmat a világ első
számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai európai versenyén.
A harmadik napon a 14. Junior Cukrász
Világbajnokság kezdődött 17 versenyzővel (25 év alatti korosztály) 12
ország: Brazília, Dánia, Finnország, Hollandia, Japán, Korea, Magyarország,
Németország, Portugália, Svájc, Svédország és Tajvan képviseletében. Pataki
János, a Cukrászok, Csokoládé-
és Fagylaltkészítők Világszövetségének, az UIPCG-nek – és egyszersmind a budapesti verseny lebonyolítójának,
valamint a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének – elnöke, az
idei UKBÁ-t a magyar szakma életében fontos mérföldkőnek tartja. Az élő verseny
hangulata összehasonlíthatatlanul izgalmasabb, mint egy kiállítás. A versenyen
két magyar fiatal cukrász is indult: a kecskeméti Lestár Enikő, akit Birkás Gábor cukrász olimpiai bajnok
készített fel a soltvadkerti Szervánszky Cukrászatból, illetve Tapaszti Nikolettának
drukkolhattunk, aki Kaposvárról érkezett, és Mihályi László mestercukrász készítette fel a világbajnokságra. Őt
a váci Desszertszalonból ismerhetjük. A hazánkat képviselő fiatal
művészek közül Tapaszti Nikolett egy csokoládéba mártott egzotikus világot
idézett meg, indonéz bálvánnyal és napozó fiatalokkal, míg Lestár Enikő Ludas
Matyi mesebeli figuráját mutatta be annak libáival. A versenyzők önálló mini
műhelyekben dolgoztak, amelyekbe a nézők beláthattak, és figyelemmel
kísérhették, hogyan készül egy-egy különleges édesség. A verseny igen feszített volt, a
résztvevőktől nagy koncentrációt igényelt. A versenykiírásban a következők
elkészítése szerepelt: egy díszmunka, a lúdláb torta újraértelmezve, az indiáner
újraértelmezve, egy parfétorta, és kétszer ötféle figura megformázása. A 13
tagú zsűrinek nehéz feladata volt. A magyar zsűritag Balogh László, Gyuláról, a Kézműves
cukrászdából érkezett.
|
|
Kelyhek a kirakatban |
Leveles sütemények |
|
|
Fagyiköltemények |
A cukrász artisztika rendkívül látványos művészeti
tevékenység. Eltolódott a határ az élelmiszerek és a képzőművészeti
alkotások között. Az új nemzetközi cukrászati trendek egyre nagyobb hangsúlyt
fektetnek az íz mellett a látványra. A design elemek harmóniájának üzenete,
mondandója, témája van, egyre több versenyt szerveznek irányított témaválasztással
a nemzetközi porondon.
A felkészülés alatt meg lehetett
nézni cukrász termékbemutatót, grillázs és mézeskalács kiállítást, valamint Kopcsik
Lajos többszörös olimpiai bajnok és Guiness rekorder mestercukrász
műalkotásait.
A 14.
Cukrász Junior Világbajnokság helyezései:
http://www.bestofbudapest.com/hu/gasztronomia/versenyek-es-dijak/junior-cukraszok-a-paston-masodik-nap.html
(az első és a második helyezettek művei)
1. |
Németország |
Angelika Huber |
256,64 pont |
|
2. |
Japán |
Taisuke Endo |
233,91 |
|
3. |
Japán |
Tatsunori Masaki |
233,00 |
|
... |
|
|
|
|
13. |
Magyarország |
Tapaszti Nikoletta |
202,18 |
|
14. |
Magyarország |
Lestár Enikő |
196,00 |
Nagy sikerrel, kiváló hangulatban zajlott le a négynapos
rendezvénysorozat.
Károlyi Zsuzsanna