Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVIII. évfolyam 3. szám

Kitekintő

 

Élelmiszeripari szakkiállítások és versenyek a Hungexpón

 

Két nagy múltú és jelentős rendezvényt, a Foodapest Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszergépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, és az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást, valamint - most először Magyarországon az UKBA-hoz kapcsolódva - a Junior Cukrász Világbajnokságot egyszerre rendezték meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 2010. február 21– 24. között.

A megnyitón Gráf József kiemelte, világszerte szép sikereket aratnak a magyar élelmiszerek. A hazai élelmiszeriparban tőke segítségével a szükséges műszaki–technológiai fejlesztések végrehajthatók.

A kiállítások és az azokhoz kapcsolódó versenyek mintegy 15 000 négyzetméteren, a vásárközpont A és D pavilonjaiban, valamint a konferencia-termekben zajlottak. Az idén összesen 12 ország 255 kiállítója mutatkozott be a szakközönség, illetve most első ízben a nagyközönség előtt. A hazaiakon kívül belga, cseh, horvát, indonéz, lengyel, német, olasz, osztrák, román, szerb, thaiföldi cégek vettek részt a bemutatókon. A hömpölygő tömeg pultonként kóstolgathatott kedvére kenyérből, sajtból, felvágottakból, borból, tésztákból, krémekből, süteményekből, fagylaltokból.

A Magyar Pékszövetség  szervezésében a magyar pékválogatott bemutatta leginnovatívabb kenyerét, amely a SIGEP 2009 világkupán első helyezést ért el. Láthattunk tradicionális termékeket felvonultató sütőipari bemutatókat is hazai és külföldi résztvevőkkel.

Magyarországon először – a pékválogatott közreműködésével – elkészült Európa 2,5  méter átmérőjű kenyérkosara, mely sorra megmutatta a pékek által gyártott termékeket, a különböző kenyerektől a sós és édes ízesítésű péksüteményekig. A bemutató sütéseken és a nemzetközi konferenciákon, üléseken Spanyolország, Svédország, Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Lengyelország, Németország szakmai képviselői vettek részt. A gasztronómiai csúcsrendezvényekre mintegy 10 ezer szakmai érdeklődő és ugyanennyi nem szakmai látogató érkezett.

 

Élelmiszeripari szakkiállítások 1

Élelmiszeripari szakkiállítások 6

Nosztalgiakenyér

Kenyérkosár

 

A kiállított gépek, berendezések, csomagolóanyagok a csúcstechnikát képviselték. A Messer Hungarogáz standján a cseppfolyós nitrogén konyhatechnológiai alkalmazásának lehetőségeit mutatták be. A mai modern gasztronómia egyik legnépszerűbb iránya a kriogén konyhaművészet, amely a rendkívül alacsony hőmérsékletű cseppfolyós gázokat alkalmazó konyhatechnikákat fogja össze. A hideg és a meleg ízek együtt különleges élményt nyújtanak a fogyasztónak, gondoljunk csak a kívülről jéghideg, belül finoman olvadó csokoládégolyókra, habokra. Számítógéppel vezérelt, élelmiszerfestéket tartalmazó patronokkal tortára, csokira, ostyára, marcipánra színes vonalakat, képeket, szöveget lehet rajzolni.

Hagyományosan a rendezvény keretében osztották ki a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyeket, idén 20 cég 95 terméke bizonyult méltónak a védjegy feltüntetésére. Jelenleg közel 90 gyártó mintegy 452 terméke viseli a megtisztelő védjegyet.

 

Élelmiszeripari szakkiállítások 2

Élelmiszeripari szakkiállítások 7

Felvágottak

Tojáskínálat

  

Biotermékek is voltak bőven, például tojásból sokféle minősítés lehetséges: extra sárga, mélyalmos, fertőtlenített héjú, omega-3 szívbarát, még E-vitaminos farmtojás is akadt.

Újdonság volt a népszerű és látványos programok szervezése. Soha nem volt még két ilyen rangos gasztronómiai esemény egy fedél alatt Magyarországon, de talán Európában sem, mint most. A kiállítás első két napján a Bocuse d’Or Hungary szakácsolimpia magyarországi döntője zajlott. Nyolc magyar mesterszakácsnak lehetett drukkolni. A 2011-es lyoni világversenyre jutásért, nemzetközi zsűri és sok látogató előtt versenyeztek.

            Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke nyerte meg a Bocuse d'Or Selection Hungary 2010 magyarországi döntőjét. A 36 esztendős séf képviseli majd júniusban, Genfben a magyar szakácstársadalmat a világ első számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai európai versenyén.

A harmadik napon a 14. Junior Cukrász Világbajnokság kezdődött 17 versenyzővel (25 év alatti korosztály) 12 ország: Brazília, Dánia, Finnország, Hollandia, Japán, Korea, Magyarország, Németország, Portugália, Svájc, Svédország és Tajvan képviseletében. Pataki János, a Cukrászok, Csokoládé- és Fagylaltkészítők Világszövetségének, az UIPCG-nek – és egyszersmind a budapesti verseny lebonyolítójának, valamint a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének – elnöke, az idei UKBÁ-t a magyar szakma életében fontos mérföldkőnek tartja. Az élő verseny hangulata összehasonlíthatatlanul izgalmasabb, mint egy kiállítás. A versenyen két magyar fiatal cukrász is indult: a kecskeméti Lestár Enikő, akit Birkás Gábor cukrász olimpiai bajnok készített fel a soltvadkerti Szervánszky Cukrászatból, illetve Tapaszti Nikolettának drukkolhattunk, aki Kaposvárról érkezett, és Mihályi László mestercukrász készítette fel a világbajnokságra. Őt a váci Desszertszalonból ismerhetjük. A hazánkat képviselő fiatal művészek közül Tapaszti Nikolett egy csokoládéba mártott egzotikus világot idézett meg, indonéz bálvánnyal és napozó fiatalokkal, míg Lestár Enikő Ludas Matyi mesebeli figuráját mutatta be annak libáival. A versenyzők önálló mini műhelyekben dolgoztak, amelyekbe a nézők beláthattak, és figyelemmel kísérhették, hogyan készül egy-egy különleges édesség.  A verseny igen feszített volt, a résztvevőktől nagy koncentrációt igényelt. A versenykiírásban a következők elkészítése szerepelt: egy díszmunka, a lúdláb torta újraértelmezve, az indiáner újraértelmezve, egy parfétorta, és kétszer ötféle figura megformázása. A 13 tagú zsűrinek nehéz feladata volt. A magyar zsűritag Balogh László, Gyuláról, a Kézműves cukrászdából érkezett.

 

Élelmiszeripari szakkiállítások 3

Élelmiszeripari szakkiállítások 4

Kelyhek a kirakatban

Leveles sütemények

Élelmiszeripari szakkiállítások 5

Fagyiköltemények

 

A cukrász artisztika rendkívül látványos művészeti tevékenység. Eltolódott a határ az élelmiszerek és a képzőművészeti alkotások között. Az új nemzetközi cukrászati trendek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az íz mellett a látványra. A design elemek harmóniájának üzenete, mondandója, témája van, egyre több versenyt szerveznek irányított témaválasztással a nemzetközi porondon.

            A felkészülés alatt meg lehetett nézni cukrász termékbemutatót, grillázs és mézeskalács kiállítást, valamint Kopcsik Lajos többszörös olimpiai bajnok és Guiness rekorder mestercukrász műalkotásait.

 

A 14. Cukrász Junior Világbajnokság helyezései:

 

http://www.bestofbudapest.com/hu/gasztronomia/versenyek-es-dijak/junior-cukraszok-a-paston-masodik-nap.html (az első és a második helyezettek művei)

 

 

1.

Németország

Angelika Huber

256,64 pont

 

2.

Japán

Taisuke Endo

233,91

 

3.

Japán

Tatsunori Masaki

233,00

 

 ...

 

 

 

 

13.

Magyarország

Tapaszti Nikoletta

202,18

 

14.

Magyarország

Lestár Enikő

196,00

 

Nagy sikerrel, kiváló hangulatban zajlott le a négynapos rendezvénysorozat.                                                                                                                                           

Károlyi Zsuzsanna