Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVIII. évfolyam 3. szám | Nálunk történt – Agrárszakmai rendezvények |
A ponty, az afrikai harcsa és a Balaton
E
háromban az a közös, hogy az OMgK december 8-i szakmai előadásainak
témáját adták. Tamás Enikő, főszerkesztő volt a Mint hal a vízben
című rendezvény szervezője és levezetője.
A pontynak fontos szerepe van a világ élelmezésében,
termelésének volumene nő – mondta dr. Váradi László a HAKI (Halászati
és Öntözési Kutatóintézet) főigazgatója. A közép- és kelet-európai országok
a pontytenyésztés motorjai. Technikai újításaikkal más földrészeken segítettek
megalapozni, illetve fejleszteni az ágazatot. Magyar szakembereknek köszönhető
például a brazil termelés fölfutása. A világ első öt termelője Közép- és
Kelet-Európából, valamint Délkelet-Ázsiából kerül ki. Hazánk az ötödik
legnagyobb előállító. Az Európai Unióban az összes haltermelés 23 százalékát a
ponty teszi ki, amiből 2007-ben 66 ezer tonnát termeltek. Magyarország ehhez
több mint 10 ezer tonnával járult hozzá. Örvendetes tény, hogy hazánkban
egyenletesen nő a pontyfogyasztás, ami jelenleg 4 kg/fő. Dicséretes a magyar
tenyésztői munka, a '60-as évektől Bakos János jó alapot teremtett a
halászati kutatásnak a szarvasi HAKI-ban, valamint komoly szaporodásbiológiai
kutatások folynak a Szent István Egyetemen. A fajtafenntartó gazdaságok szerepe
is nagy, megfelelő technológiafejlesztéssel, innovációval elérhetik a 220 mázsa
megtermelését hektáronként, vagy például a 10 dekás halat másfél kilónál is
többre tudják felhozni. Hazánkban található a pontytenyésztés egyik élő
génbankja, Európában még négy országban van ilyen gyűjtemény. A magyar
halászati szakemberek aktívan részt vesznek a nemzetközi akvakultúra-fejlesztési
programokban, nemcsak tagként, hanem vezetőként is. Említésre méltó az Európai Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform (EATIP), amelynek célja a kutatási
eredmények eljuttatása a gazdálkodókhoz, illetve a fogyasztókhoz, ebben
hazánkat a SZIE képviseli. Egy európai uniós projektben, az EUROCARP-ban a HAKI vállalt szerepet:
betegség- és stresszellenálló pontyfajták létrehozásán dolgoznak. Egy másik
kiemelkedő nemzetközi együttműködés a halas kutatóintézetek összefogása,
amelynek központja ugyancsak Szarvason van. A kutatási programok nagyon
fontosak, mert a halastavak egyre nagyobb értéket képviselnek: nemcsak
gazdasági, hanem természetvédelmi, sőt létbiztonsági jelentőségük is van.
Egy másik, hazánkban egyre kelendőbb halfajról, az
afrikai harcsáról, beszélt dr. Müller Tibor, a Szarvas-Fish Kft.
gazdasági igazgatója. Húsz évvel ezelőtt a neves halászati szakember, dr.
Woynarovich Elek hozta be Magyarországra ennek az édesvízi halnak a
lárváját. Néhány lelkes vállalkozó összeállt, és belevágott az afrikai harcsa
tenyésztésébe a kételyek ellenére. 1994 óta stabilan termelhető környezeti
igényeinek megfelelő meleg vizes rendszerben. Az országban több üzemben folyik
a termelés, így például a szarvasi Szarvas-Fish Kft.-nél, ahol
norvég-magyar közös munka eredménye a sikeresen működő halgazdaság. Kezdetben a
harcsák 80 százalékát külföldön, 20 százalékát belföldön értékesítették. Később
igyekeztek ezt az arányt megfordítani, ami jól sikerült, köszönhetően a
feldolgozásnak. A konyhakész termékek előállításával a nagyáruházakban
meghódították a magyar vevőket. 1997-től kapható feldolgozott afrikai harcsa:
lehet haltörzset, bőrös füstölt halat, bőrös filét, nyúzott törzset és nyúzott
filét vásárolni. Az étkezési halak között jelenleg 10 százalékos a részesedése
az afrikai harcsának. Iparszerűvé vált a termelése, amelynek minden lépése az
üzemben történik. Folyamatos a szaporítás és a keltetés, az ivadéknevelést is
itt végzik, rendszeres a vérfrissítés az anyahalaknál. A termékek eladása
folyamatos, a termékeket a cég maga szállítja ki.
Dr. Müller Tibor, dr. Váradi László és Varga László
Kevésbé sikeres a története a balatoni
halgazdálkodásnak – tudtuk meg Varga Lászlótól, aki a Balatoni
Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója (volt). A Balaton mindig nagy
halászati és természetvédelmi jelentőséggel bírt, így gyakran vált szakmai és
politikai kísérletek elszenvedőjévé. Az évek során a tóhoz csatlakozó vizes
területeket lecsapolták, a déli vasútvonal megépítésével a berkekben óriási
kárt tettek. Százhúsz km hosszan kikövezték a partját, házakkal, telkekkel
teljesen körbefogták, jelentős nádpusztulás következett be. Megváltoztak az
üdülési szokások, és hatalmas embertömeg lepi el időről-időre a vizet és a
partot. Az 1800-as évek végén került egyetlen kézbe a tó halászata. Az 1920-as
években tiszai halászok jöttek, akik megismertették a nagyüzemi módszereket. Az
'50-es években – ugyancsak Woynarovich professzornak köszönhetően –
elindult a ponty, a süllő mesterséges szaporítása. 1969-ben a felső-somogyi
tógazdaságok a Balatoni Halászati Részvénytársasághoz kerültek. Kiemelkedően jó
halfogások voltak a II. világháborútól a '70-es évekig tartó időszakban.
1980-ban halfeldogozó- és konzervüzem épült a jelentős mennyiségű busa
feldolgozására. Még a '90-es években is elegendő termelési eredményt produkáltak,
ám ez lassanként visszaesett. A pénzhiányt épületek, tógazdaságok eladásával
fedezték, de sajnos idővel az így szerzett összeget is felélték. 2000 óta
rendszerint az összes fogás mindössze 200 tonna. Hol vannak már az 1500 tonnás
fogások? Jelenleg főként keszeget és busát halásznak, kevés süllőt, a
horgászoknak ritkán ponty is akad a horgukra.
Az erőteljes eutrofizáció miatt a víz minősége romlott
az 1970-es évektől, ami jelentős halpusztulással járt. Ezért angolnát és busát
telepítettek a vízminőség javítására, ezek a halfajok később igen
elszaporodtak. 1984-ben megszüntették a busa telepítését, majd az angolnáét is,
látva az 1994-es tömeges angolnapusztulást. A busa elszaporodásával a nem
őshonos halak nyertek teret a Balatonban. Jelenleg 7700-10 000 tonnára becsülik
a tó halállományát, ebből a busa a legjelentősebb (5-6 ezer tonna), majd a
dévérkeszeg, garda, süllő, küsz következik.
Az 1960-as évektől fejlődni kezdett a horgászturizmus,
most kb. 40 ezer a horgászok száma. A halfogyasztási szokások változtak: a
keszeg és a busa keresettsége csökkent, a pontyé nőtt. A halászati jog
teljességgel a Balatoni Halászati Zrt.-é, így, védve a halállományt, a
vállalatnak kell a rapsicok ellen fellépni. Akad munkájuk az orvhalászokkal:
idén 13 ezer méter hálót szedtek össze a süllőket engedély nélkül
lehalászóktól. A Környezetvédelmi és
Vízügyi Minisztériumhoz kerülve haltelepítési feladatuk fő eleme az őshonos
halállomány fejlesztése, valamint a horgászok számára a pontytelepítés, illetve
a rekreációs tevékenységek elősegítése. 2009 decemberében kiválás útján a
Balatoni Halászati Zrt.-ből létrejött a tisztán állami tulajdonban lévő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
Az új cég a halászattal, horgászattal kapcsolatos jogokat és feladatokat viszi
tovább, ilyen pl. a horgászengedélyek kibocsátása. Varga László ennek a
nonprofit zrt.-nek lett a vezetője. A Balatoni Halászati Zrt.-nél a piaci
tevékenységek maradtak, úgy, mint a tógazdasági termelés és a feldolgozóüzem
irányítása. Ezt a céget később privatizálni akarják.
Kripner Vera