Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVII. évfolyam 2. szám | Nálunk történt – Könyvbemutató |
A selyemrül olvastunk
…Kötelesség a’ honi gazdagulás’ ’s ekkép
nemzeti erő’ minden ’s még legkisebb forrását is megnyitni, ’s csak egyik
mezejét a’ hazai iparnak parlagon hagyni bűn. (gr. Széchenyi István: Selyemrül)
A Széchenyi emlékévben könyvtárunkban akként
tisztelgünk a legnagyobb magyar
emléke előtt, hogy olvasóköri találkozók során bemutatjuk archív
gyűjteményünkben megtalálható műveit, illetve kortársainak hasonló témában írt
alkotásait. A művek listáját végignézve kitűnik, hogy Széchenyi milyen
szerteágazó érdeklődést mutatott a mezőgazdaság és — mai kifejezéssel — a
vidékfejlesztés területén is. Az első olvasóköri találkozón a Tisza
szabályozásával kapcsolatos gondolatait ismerhettük meg, második alkalommal
pedig, április 12-én, a Selyemrül című, Trattner
Károly betűivel szedett és 1840-ben Pesten megjelent, 156 oldalas munkáját
jártuk körül.
A „selyemrül” — luxus, suhogó, fényes szövetek,
estélyi ruhás dámák, az ókori Kína, a veszélyes selyemút, a japán kimonók, vagy
a dal: „…sződd a selymet…” — ehhez hasonló tarka képek villannak be a mai
olvasó képzeletébe ennek a különleges anyagnak a különleges történetéből. A
selyem az ókorban karavánutakon és hajókon jutott el keletről Európába. A
szállítás veszélyei és költségei arra indították az európai uralkodókat, hogy
országaikban a hazai termelést segítsék elő. A reneszánsz kor francia és
itáliai uralkodóihoz hasonlóan Magyarországon is az uralkodók, III. Károly,
Mária Terézia és II. József voltak a selyemtermelés szorgalmazói a XVIII.
században. Ebben a korban már határozatok, leiratok szabályozták az epreskertek
létesítését, a tenyésztés, a gubóbeváltás és -feldolgozás menetét. Széchenyi
sem a luxust vagy kalandot, hanem a mezei gazdaság fellendítésének, a nemzeti
ipar megteremtésének egyik lehetőségét látta a selyemben, a selyemtermelésben.
Nem csak ő, de korának több jelentős közszereplője (Wesselényi Miklós, Mészáros Lázár, Kossuth Lajos, Bezerédj István)
is jelentetett meg cikkeket, tanulmányokat a témával kapcsolatban, melyek
hatására a magyar selyemtermelés az 1840-es évekre virágzó ágazatává vált a
mezőgazdaságnak.
A selyem biológiai anyag. Előállítóját valószínűleg
nem ismerik annyian, mint másik ízeltlábú háziállatunkat, a házi méhet, pedig
legrégebb óta tenyésztett háziállataink egyike az emberi gondoskodás nélkül ma
már életképtelen selyemlepke (Bombyx mori), illetve annak hernyója. A hernyó az
állat latin nevében is szereplő Morus (eperfa) nemzetség leveleivel
táplálkozik, ezért a sikeres selyemtermelésnek mindig is alapvető feltétele
volt, hogy kellő mennyiség álljon rendelkezésre friss eperfalombból.
Magyarországon a Morus nemzetség egyik faja sem őshonos, de az általánosságban
melegigényes eperfaféléknek három faja azért megtalálja az életfeltételeit
Európa mérsékelt övi területein is: a Dél-Európában már az ókorban is ismert,
iráni eredetű fekete (savanyú) eper (M. nigra), a kifejezetten a
selyemhernyó-tenyésztés céljából meghonosított, dél-kínai eredetű fehér (M.
alba) és a vörös (M. rubra) eperfa. Ezek a fajok a reformkori szerzők szerint
az ország akkori területének 4/5-én eredményesen termeszthetők voltak.
Széchenyi Selyemrül című művében kifejti, hogy a
sikeres selyemtermelés érdekében először az eperfák — akkori szóhasználattal
szederfák — szaporítása, nevelése és elterjesztése a cél, melyet csak társulati
formában, egyesületi vagy részvénytársasági keretek között tart
elképzelhetőnek. A műben kitér a selyemhernyó-tenyésztés sikerességét
akadályozó képzelt és valós tényezőkre: a nem optimális éghajlatra, az eperfák
csekély számára, a szabad munkáskezek hiányára és a feldolgozás monopol
helyzetére. Hibának tartja, hogy kellő mennyiségű eperfa telepítése nélkül
dolgozták ki a tenyésztés és feldolgozás irányítását, és mindenek felett
szorgalmazza az eperfák szaporítását: Szerderfát,
szederfát ’s szederfát ültetni mindenek előtt, minthogy selyemtenyésztésre a’
szederfa levele szintolly elkerülhetetlenül szükséges, mint a fű és széna
marhanevelésre... A szederfa-telepítésben maga is jó példával járt elöl,
nagycenki birtokán ültetvényt létesített, gőzgéppel működtetett fonodát és
termelői egyesületet (szederegylet) alapított. Könyvében Széchenyi elemzi a
selyemhernyó-tenyésztés nyereségességét is, összehasonlítja a többi
mezőgazdasági ág gazdaságosságával, és arra a meglátásra jut, hogy a
selyemtermelés igenis lehetne szép
kincsforrása Magyarországon a mezőgazdaságnak.
A továbbiakban a mű az egyesület létrehozásával, a
működési elvek kialakításával foglalkozik, lényegében meghatározza a Sopron-Vasi Szederfa-egyesület
alapszabályát. A húsz cikkelyre osztott szabályzatban Széchenyi megfogalmazza
az egyesület célját, tagkörét, időtartamát, a fizetendő tagdíjat, a vezetőség,
választmány tagjait, a tisztségviselőket; jelölésük és megválasztásuk módját;
az évenkénti nagygyűlés és közebéd részletes szabályait és napirendjét; a
kizárás feltételeit, valamint a gazdálkodás, osztalékfizetés és tőkeképzés
menetét. Az alapszabály-tervezetet követően a Rendeletek és Tudnivalók tartalmazzák a közgyűlés által időnként
módosításra szoruló kérdések listáját.
Könyvét rövid utószóval (Bérekesztés) zárja, ebben a hozzá beérkező kifogásokra és
kritikákra válaszol. Mivel a mű nem tartalmaz a selyemhernyó-tenyésztéssel
kapcsolatos gyakorlati ismereteket, az utolsó oldalakon a korszak friss
kiadványait tartalmazó ajánló szakbibliográfiát is mellékel Selyemtenyésztést illető némelly könyvek’
feljegyzése címmel.
Széchenyi műve mellett egy másik korabeli könyvecskét
is bemutattunk a reformkori selyemtermelés körül „gombolyodó” olvasóköri
találkozónkon, hogy a szederfa-telepítés és egyletszervezés mellett képet
kapjunk a korabeli selyemhernyó-tenyésztés gyakorlati kérdéseiről is. Kunoss Endre 1843-ban Pesten jelentette
meg 64 oldalas írását A selymészet
kézikönyve címmel.
Ebben a könyvben pontos tenyésztés- és tartástechnológiai
útmutatót talál a selyemhernyó-tenyésztés iránt érdeklődő. A szerző a mű első
részében a tápnövény, azaz az eperfa fajait, nemeit, talajigényét, szaporítási
módjait, gondozását, sebkezelését, koronaalakítását és a lomb betakarítását
ismerteti. Kitér a különféle ültetvényformákra, bemutatja a magas törzsökű, a
pagony és gyepű jellegű kialakítást, az ültetvény repcével, retekkel, kölessel
való zöldtrágyázását, és leírja a kétévenkénti teljes lombszedés
technológiáját. A második részben a selyemlepke és hernyója a „főszereplő”. A
részletes leírásból megtudhatjuk, hogy a selyemhernyók fejlődése csak a
megfelelő hőmérsékletű, száraz, tiszta, nyugodt, kártevőmentes helyen
zavartalan. A szerző azt is felveti, hogy mivel a hernyók májustól 6 hét alatt
érnek el a bebábozódásig, voltaképpen a család átmenetileg akár a ház egyik
szobáját is feláldozhatja a selyemtermelés oltárán, hiszen a gyerek a jó időben
már kint alhat. A tartástechnológiához tartozó berendezések, állványok, rácsok,
tálcák és papírbélések kialakításán és tisztításán túl a tojások beszerzését, a
keltetés hőmérsékletét és időtartamát is megismerhetjük a könyvből. A szerző
külön kitér arra, hogy a hernyó fejlődése során a növekedéssel együtt járó
vedlések milyen hatással vannak az állat étvágyára, milyen minőségű és milyen
ütemezésű táplálást igényel az egyes fázisok során. A négy napig tartó
gubószövés, a feldolgozásra kerülő gubók osztályozása és hővel való elölése,
fojtása a selyemtermelés végső fázisa. A tenyésztésre meghagyott bábok ivar
szerinti szétválasztása, majd a kikelő lepkék párosítása és a tojások tárolása
már a következő tenyészidőszak munkáit alapozzák meg, de a szerző egyszerűbb és
megbízhatóbb megoldásként ajánlja a „megyei példányintézetekből” származó
tenyészanyag beszerzését. A gubó legombolyításának feladata perspektivikus, de
nagy gyakorlatot igénylő feladat, melyre a szerző kézikönyvében nem tér ki.
Kunoss szerint a selyemhernyó-tenyésztés nem bonyolult, de rendszeres, könnyű
munkát jelent, ezért kiválóan alkalmas gyermekek vagy idősek számára is.
Könyvében felhívja még a figyelmet a gazdaság több lábon állásának és a
takarékosságnak előnyös voltára, ugyanakkor óva inti az olvasót a selyemmel
együtt járó fölösleges „cifraságtól”.
Az olvasókör keretében befejezésképpen képeken
megtekintettük a selyemhernyó-tenyésztés mai folyamatát és egy, a
selyemfeldolgozás technológiáját bemutató rövid video anyagot.
Széchenyi művének megidézésével ezen a délutánon
bepillantást nyerhettünk a mezőgazdaságnak nem csak egy virágzó korszakába, de
egy napjainkban talán kevésbé ismert és népszerű, de nagyon érdekes és izgalmas
ágába is.
Lükőné Örsi Gabriella