Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVII. évfolyam 3. szám | Könyvismertetés |
A fekete bodza termesztése
Sipos
Béla Zoltán
Mezőgazda Kiadó, 2010
(Gazdakönyvtár)
159 p.
A fekete bodza természetes elterjedési területén a lombos és ártéri erdők szélén aljnövényként, árokpartok, csatornák kísérőnövényeként fordul elő. Nitrogénkedvelő, ezért szívesen társul az akáccal.
A bodza beltartalmi értékeinek kutatási eredményei kiemelkedő növénnyé teszik, aminek termesztésével érdemes megismerkedni. Ma már kialakult az a termesztéstechnológia, amit a magyar gazdálkodók is elsajátíthatnak. Az egyes fejezetek a területkiválasztástól kezdve a dugványkészítésen át az ültetés, a koronakialakítás, a metszés, a növényvédelem, a betakarítás, a feldolgozás folyamatát tartalmazzák.
Az ábrákban, tudományos hivatkozásokban bővelkedő könyv célja, hogy ennek a rendkívül értékes, sokoldalú, sokféleképpen felhasználható növénynek a termesztését széles körben megismerjék az olvasók.
Az almatárolás biológiai alapjai
Kállay
Tamás
Mezőgazda Kiadó, 2010
206 p.
A tárolás alatt jelentkező, nem kártevő, kórokozó eredetű káros elváltozások, az úgynevezett élettani betegségek, komoly kockázatot jelentenek az almatermesztők számára. E betegségek, ha egyszer már jelentkeztek, nem gyógyíthatók. Leküzdésük tehát kizárólag a megelőzésre szorítkozik, és mivel kialakulásuk okát biológiai rendellenességekben kell keresnünk, tisztában kell lennünk az alma tárolás alatti, illetve az előtti életével. A tárolásbiológia az almáskertben kezdődik, a gyümölcs előélete döntő tényező a tárolás sikerében. Az almatermesztők szerte a világon arra törekszenek, hogy jól tárolható almát állítsanak elő, hiszen egész évi munkájuk ellenértékét majd csak a következő év tavaszán-nyarán realizálhatják.
A könyv – alapismeretek átadásával – közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező gyümölcstermesztők és a tárolási szakemberek szolgálatára kíván lenni.
Gyakorlati fogások a szőlőtermesztésben
Kriszten
György
(Kertészkönyvtár)
Mezőgazda Kiadó, 2010
170 p.
A faiskolában jó minőségű gyökeres oltványok állnak a szőlőtelepítők rendelkezésére, a termő szőlőben azonban a tőkehiányok pótlásához, új fajták gyors szaporításához, az ültetvények ifjításához helyben oltásra, döntésre vagy bujtásra van szükség. Bár végrehajtásuk igen odafigyelő munkát, szakértelmet, gondosságot, pontosságot igényel, de elsajátíthatók. A sok rajz és az ábraaláírások magyarázata, valamint a jól szerkesztett, sok tapasztalatot tükröző szöveg segítségével megtanulhatók ezek az eljárások. A saját oltás, szemzés sikere, a megifjított tőke szép fejlődése adja ennek a munkának az örömét. A könyv második részében megtalálhatók a különböző szőlőművelésmódok kialakításának lehetőségei, a fej- és bakműveléstől kezdve a középmagas, a függőleges kordonon keresztül a magas művelésű, sőt a különleges, függöny alakú művelési módig.