Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVII. évfolyam 4. szám

Könyvismertetés

 

Vadbiológiai olvasókönyv

 

Csányi Sándor – Heltai Miklós

Mezőgazda Kiadó, 2010

205 p.

 

 

 

 

 

Ebben a kötetben a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete (Gödöllő) munkatársainak az elmúlt években főként a vadászati sajtóban közölt írásait találja az érdeklődő.  Megtudhatja, hogy mi a vadbiológia, miért érdekes az itt dolgozók munkája, és mi az, amivel a legszívesebben foglalkoznak. Bepillanthatnak az új évezred technológiáinak alkalmazásába, legyen szó akár térinformatikai rendszerekről, rádiótelemetriáról és számítógépes modellekről. Megtudhatják, mit esznek leggyakoribb vadfajaink, hogyan használja az őz vagy a gímszarvas az erdőt és mezőt. Közelebb kerülhetnek a rejtélyes és sokszor inkább nem szeretett ragadozókhoz. Megérthetik, hogyan kerül annyi vadfaj a lakóhelyük közelébe, a városokba. A kötet végigolvasása után talán egy kicsit más szemmel tekintenek erdőink, mezőink közönségesnek hitt és kevéssé ismert fajaira.

 

 

Emlős ragadozók Magyarországon

 

Heltai Miklós

Mezőgazda Kiadó, 2010

240 p.

 

 

 

 

 

 

A hazai emlős ragadozók többnyire rejtett életet élnek és ritkán lehet őket megfigyelni. Az alkalmankénti, általában izgalmas közvetlen találkozások mellett, legtöbbször csak jelekből, nyomokból, zsákmánymaradványokból, kotorékokból vagy odúkból, esetleg a fellelhető ürülékekből következtethetünk egy-egy ragadozó jelenlétére. Ezért aztán nem véletlen, hogy e fajokról ismereteink sokszor még annál is hiányosabbak, mint azt gondolnánk. A kötet szerzői az elmúlt bő két évtizedben felhalmozott ismereteiket mutatják be, jó szívvel ajánlva a természetet figyelő és szerető olvasóknak.

 

 

A szőlő metszése és zöldmunkái

 

Lőrincz András – Barócsi Zoltán

Mezőgazda Kiadó, 2010

306 p.

 

 

 

A metszés és a zöldmunkák nagy szakértelmet, alapos felkészültséget igénylő műveletek. Részletes tárgyalásuk előtt ezért a könyv röviden összefoglalja azokat az alapismereteket, amelyek a gyakorlati alkalmazáshoz nélkülözhetetlenek. Elsőként a metszés alapjaival (a fás tőkerészek jellemzői és a metszés formai elemei) foglalkozik. Ezt követően – a zöldmunkák bevezetéseként – bemutatja a hajtás és a rajta található oldalszervek gyakorlati szempontból fontos tulajdonságait. Áttekintést nyújt a hónaljhajtás, a levél, a rügy, továbbá a kacs, valamint a virágzat és a termés morfológiai sajátosságairól.

Részletesen tárgyalja a hazánkban legelterjedtebb tőkeművelési módokat és az Európán kívüli szőlőtermesztő országokban használt tőkealakokat.

Gazdagon illusztrált fejezet született a metszés gyakorlatáról, a Magyarországon alkalmazott metszésmódokról, a metszés alapszabályairól, illetve a metszés közben leggyakrabban elkövetett hibákról.

 

 

Ünnepi étkek

 

Chuck Williams – Joyce Goldstein

Geopen Kiadó, 2004

(Williams – Sonoma)

192 p.

 

 

 

 

 

 

Romantikus vacsora kettesben, tavaszi villásreggeli, ünnepi svédasztal, koktélparti, szüreti ebéd, chanukkaesti büfé, karácsonyi vendéglátás, szilveszteri vacsora, újévi reggeli…

Mind különleges eseményei az évnek, külön étkekkel. Ez a könyv nem csak a nemzetközi hírű séfek finoman megkomponált menüsorait „tálalja” az ünnepi alkalmakra, de a vendéglátás apró trükkjeibe és titkaiba is beavat. Többek közt asztalterítésről, szalvétahajtogatásról és virágdíszekről találunk leírást a könyvben.

 

Összeállította: Antal Attila