Agrárkönyvtári Hírvilág, 2010. XVII. évfolyam 4. szám | Könyvismertetés |
Vadbiológiai olvasókönyv
Mezőgazda
Kiadó, 2010
205
p.
Ebben
a kötetben a Szent István Egyetem
Vadvilág Megőrzési Intézete (Gödöllő) munkatársainak az elmúlt években
főként a vadászati sajtóban közölt írásait találja az érdeklődő. Megtudhatja, hogy mi a vadbiológia, miért
érdekes az itt dolgozók munkája, és mi az, amivel a legszívesebben
foglalkoznak. Bepillanthatnak az új évezred technológiáinak alkalmazásába,
legyen szó akár térinformatikai rendszerekről, rádiótelemetriáról és
számítógépes modellekről. Megtudhatják, mit esznek leggyakoribb vadfajaink,
hogyan használja az őz vagy a gímszarvas az erdőt és mezőt. Közelebb
kerülhetnek a rejtélyes és sokszor inkább nem szeretett ragadozókhoz.
Megérthetik, hogyan kerül annyi vadfaj a lakóhelyük közelébe, a városokba. A
kötet végigolvasása után talán egy kicsit más szemmel tekintenek erdőink,
mezőink közönségesnek hitt és kevéssé ismert fajaira.
Emlős ragadozók
Magyarországon
Mezőgazda
Kiadó, 2010
240
p.
A
hazai emlős ragadozók többnyire rejtett életet élnek és ritkán lehet őket
megfigyelni. Az alkalmankénti, általában izgalmas közvetlen találkozások
mellett, legtöbbször csak jelekből, nyomokból, zsákmánymaradványokból,
kotorékokból vagy odúkból, esetleg a fellelhető ürülékekből következtethetünk
egy-egy ragadozó jelenlétére. Ezért aztán nem véletlen, hogy e fajokról
ismereteink sokszor még annál is hiányosabbak, mint azt gondolnánk. A kötet
szerzői az elmúlt bő két évtizedben felhalmozott ismereteiket mutatják be, jó
szívvel ajánlva a természetet figyelő és szerető olvasóknak.
A szőlő metszése
és zöldmunkái
Lőrincz András – Barócsi Zoltán
Mezőgazda
Kiadó, 2010
306
p.
A
metszés és a zöldmunkák nagy szakértelmet, alapos felkészültséget igénylő
műveletek. Részletes tárgyalásuk előtt ezért a könyv röviden összefoglalja
azokat az alapismereteket, amelyek a gyakorlati alkalmazáshoz
nélkülözhetetlenek. Elsőként a metszés alapjaival (a fás tőkerészek jellemzői
és a metszés formai elemei) foglalkozik. Ezt követően – a zöldmunkák
bevezetéseként – bemutatja a hajtás és a rajta található oldalszervek
gyakorlati szempontból fontos tulajdonságait. Áttekintést nyújt a hónaljhajtás,
a levél, a rügy, továbbá a kacs, valamint a virágzat és a termés morfológiai
sajátosságairól.
Részletesen
tárgyalja a hazánkban legelterjedtebb tőkeművelési módokat és az Európán kívüli
szőlőtermesztő országokban használt tőkealakokat.
Gazdagon
illusztrált fejezet született a metszés gyakorlatáról, a Magyarországon
alkalmazott metszésmódokról, a metszés alapszabályairól, illetve a metszés
közben leggyakrabban elkövetett hibákról.
Ünnepi étkek
Chuck Williams – Joyce Goldstein
Geopen Kiadó, 2004
(Williams
– Sonoma)
192
p.
Romantikus
vacsora kettesben, tavaszi villásreggeli, ünnepi svédasztal, koktélparti,
szüreti ebéd, chanukkaesti büfé, karácsonyi
vendéglátás, szilveszteri vacsora, újévi reggeli…
Mind
különleges eseményei az évnek, külön étkekkel. Ez a könyv nem csak a nemzetközi
hírű séfek finoman megkomponált menüsorait „tálalja” az ünnepi alkalmakra, de a
vendéglátás apró trükkjeibe és titkaiba is beavat. Többek közt
asztalterítésről, szalvétahajtogatásról és virágdíszekről találunk leírást a
könyvben.
Összeállította:
Antal Attila