Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 1. szám |
Könyvismertetés |
Gombabiológia, gombatermesztés
szerk. Győrfi Júlia
Mezőgazda
Kiadó, 2010
350
p.
Az
a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ
gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztett gombák
területén bekövetkezett, indokolttá tette egy új tankönyv megjelenését.
A könyv 15 fejezetre tagolódik. Külön fejezet
foglalkozik a gombák biológiájával, táplálkozási értékeivel és különböző
gyógyhatásaival. Megismerhetjük a gombaipari kutatások molekuláris biológiai
módszereit. Áttekintést kapunk a gombafajok termesztéséről a világban,
olvashatunk a magyar gombatermesztés történetéről és a gombák
szaporítóanyagának, a csírának a készítéséről. Három terjedelmesebb fejezet
foglalkozik a legfontosabb fajok (csiperkegomba, laskagomba és shiitake) termesztésével. E három faj
termesztés-technológiáinak ismertetése révén a szerkesztő őszintén reméli, hogy
a gombatermesztők is újabb ismereteket merítenek a könyv tanulmányozásával.
Említést kap néhány egyéb gomba (Agaricus blazei, ördögszekér laskagomba, pecsétviaszgomba stb.)
termesztési lehetősége is, de a szarvasgomba-termesztés rejtelmeibe is betekintést
nyer az olvasó. A mellékletben lévő 67 színes kép elsősorban a kórokozók és
kártevők megismerését segítheti, de helyet kapnak benne különleges – bizonyos
szempontból újdonságnak számító – gombafajok is.
Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, a gombatermesztők
is sikeresen forgathatják.
Élelmiszer-biztonsági helyzetelemzés és
kockázatértékelés
szerk. Dr. Szeitzné Dr.
Szabó Mária
Agroinform
Kiadó, 2008
238
p.
A
hazai döntéshozók (kockázatkezelők) számára kíván segítséget adni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
ezzel a tanulmánnyal, amely elemzi és értékeli a hazai élelmiszer-biztonsági
helyzetet meghatározó mikrobiológiai, kémiai és egyéb veszélyeket, megkísérli
meghatározni azok kockázatát.
A tanulmány zömében kvalitatív, illetve szemi-kvalitatív
jellegű kockázatbecslésre épül, azonban a növényvédőszer-maradékok példáján
bemutatja azt is, hogy megfelelő elektronikus adatbázis esetén milyen mélységű
és gyakorlati útmutatást adó kvantitatív kockázatbecslés végezhető.
A tanulmány bemutatja az egységes kockázatbecslésen
alapuló besorolásának lehetséges módozatait, és javaslatot tesz a
legoptimálisabb módszer alkalmazására. Bemutatja és elemzi a kockázat alapján
való mintavétel, valamint az ezt követő laboratóriumi vizsgálat főbb
szempontjait. Ezt követően a különböző típusú élelmiszer-biztonsági veszélyek
részletes elemzésével próbálja meghatározni az adott veszély által jelentett
hazai kockázatot nemzetközi összehasonlításban. Mindehhez bemutatja az
általános hátteret, a jogi környezetet, az élelmiszer-fogyasztási adatokból
nyerhető információkat, és a kockázatok rangsorolásának lehetőségeit, és
javaslatokat fogalmaz meg a további teendőket illetően.
Fenntartható szemléletű szántóföldi
növénytermesztéstan
szerk. Radics László
Agroinform
Kiadó, 2010
681
p.
A fenntartható gazdálkodás kifejezés a
szakirodalomban az 1980-as években vált ismertté, amikor a Világelemző Intézet (Worldwatch Institute)
publikálta Irány a fenntartható
társadalom című művét. Az 1987. évi amerikai törvény az Élelmiszerbiztonságról is a fenntartható fejlődésről
szól. A fenntartható fejlődésnek
találkoznia kell a jelen generáció igényeivel úgy, hogy ne csökkentse a
következő generáció esélyeit. A ’80-as évek eseményeinek előzményei azonban
a XIX. század végére nyúlnak vissza. A biológiai, a bioszféra és a humán
ökológia területén több kutató foglalkozott olyan hosszú távú programokkal,
melyeknek célja a természet és a humán erőforrások megőrzése.
A szántóföldi növénytermesztés nem termelési
folyamat, hanem egy adott ökológiai környezetbe ágyazott kölcsönhatások
együtthatása. Ezért fontos vizsgálni az ökológiai tényezők szerepét a
szántóföldi növénytermesztésben. Erről a témáról egy bőséges fejezettel
találkozik az olvasó, olyan szemlélettel és ismeretekkel, amellyel a magyar növénytermesztési
szakirodalom eddig nem foglalkozott. Ugyancsak korszerű ismereteket kap az
olvasó az alapozó talajművelés taglalásánál.
Áttörést jelent a fenntartható szemléletben a
tápanyag-gazdálkodás fejezet és a részletes növénytermesztésben adott új
ismeretek Németh Tamás és
munkacsoportja tollából. Több évtizedes trágyázási szemlélet okszerű
korrekciójának lehet tanúja az olvasó.
A növénysorrend, kettős termesztés szemlélete
is jelentősen eltér az eddig tankönyvekben megjelent szemlélettől, csakúgy,
mint a növényvédelem integrált szemléletű bemutatása. A könyv teljesen száműzte
az ún. piros szereket, amelyek a fenntarthatatlanság legálisan alkalmazott
jelképei. A vízgazdálkodás és a mezőgazdasági táblák természetes, telepített
(épített) és biológiai környezete szintén merőben új szemléletet közvetít.
Néhány kifejezetten a gyakorlatot, illetve a
gyakorlati kutatást segítő fejezet mára az általános növénytermesztés része
lett. Ezek a termésbecslést, kárbecslést, minőségbiztosítást és a gazdálkodási
rendszereket bemutató fejezetekben találhatók. A nemesítéssel foglalkozó
fejezet mértékadó és közérthető módon kíván eligazítani a témában.
A részletes növénytermesztéstan a
gabonafélékkel kezdődik és fejeződik be. A többi növényféleséget a következő
kötetben találhatják meg az olvasók, amelyre valószínűleg még egy évig
kénytelenek várni. Addig is talán sikerül megállítani azt a kedvezőtlen
folyamatot, amely a KSH adataiból kitűnik, ugyanis eszerint évről évre
növekszik a gyomirtó szerek, rovarölő szerek aktív hatóanyagainak (kg/ha)
forgalma. Ez nem az intenzív mezőgazdaság igényei miatt lehet, hanem a
gazdálkodás hibáinak elfedésére szolgál. Ez pedig messze van a fenntarthatóság
szemléletétől.
Vidékgazdaságtan I. A vidékfejlesztés
gazdasági folyamatai
szerk. Magda Róbert – Marselek
Sándor
Szaktudás Kiadó Ház, 2010
297 p.
A
könyv bemutatja a vidék fogalmát, helyzetét, lehetőségeit. Kitér a támogatói
programokra, ismerteti eredményeit, előnyeit és visszásságait. Fő témája a
vidékgazdaság: tárgyalja jellemzőit, felhasználható erőforrásait és helyét a
globális rendszerben.
Részletesen foglalkozik a természeti és humán
erőforrásokkal, amelyek a vidékgazdaság fejlődésének alapjait adják.
Érintőlegesen tárgyalja a regionális rendszert, az önkormányzatok helyzetét és
a területfejlesztési célokat, amelyek keretet adnak a vidékgazdasági
folyamatokhoz. Részlegesen tárgyalja a vidéki térségben fontos diverzifikációs,
valamint gazdasági és társadalmi folyamatokat.
Rámutat a mezőgazdaság, az ipari, a tercier és kvaterner szektor vidékgazdaságban betöltött szerepére.
Fontosságának megfelelően szó esik a hálózati gazdaság és társadalmi tőke,
valamint a LEADER program jövőbe mutató lehetőségeiről. Végül konkrét
javaslatokat fogalmaz meg az elmaradott térségek felzárkóztatására és a
fejlődés választható útjaira.
Vidékgazdaságtan II. Fejlesztési
lehetőségek a vidékgazdaságban
szerk. Magda Róbert – Marselek
Sándor
Szaktudás Kiadó Ház, 2010
225 p.
Az
elmúlt időszakban Magyarországon is felértékelődött a vidékfejlesztési politika,
és egyre többen érdeklődnek a vidékgazdaság iránt, amely a vidékfejlesztés
gazdasági alapjait adja.
A Vidékgazdaságtan II. kötet bemutatja azokat a
társadalmi folyamatokat, amelyek keretei közt a vidékfejlesztésnek működnie
kell. Sorra veszi a lehetséges és létező regionális stratégiákat és fejlesztési
irányokat. Elemzi az agrár- és élelmiszer-termelés lehetőségeit és szerepét a
vidékfejlesztés folyamatában. Sorra veszi azokat a termelési modelleket,
ágazatokat, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a vidéki térségek
versenyképességének javításához. Ezek az alternatív és ökológiai gazdálkodás, a
zöldség- és gyógynövénytermesztés, a falusi turizmus, valamint a mezőgazdasági
eredetű zöldenergia-termelés. Bemutatja a korábbi és jelenleg is futó
vidékgazdaságot segítő programokat: PHARE, SAPARD, NVT, AVOP, ÚMVP, LEADER stb.
A kötet a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatási lehetőségeinek számba
vételével zárul.
Összeállította: Antal Attila