Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 2. szám |
Nálunk történt – Könyvbemutató |
Szövetkezet vagy szövetkezés?
Gondolatok az együttműködés új
formáiról
A
fenti témában könyvbemutatóval egybekötött vitaülés zajlott április 13-án az OMgK Tessedik termében.
Az esemény apropóját Szabó G. Gábor: Szövetkezetek az élelmiszer-gazdaságban
című könyvének megjelenése adta. A szerző rövid, ám átfogó előadásban
ismertette a mű fő gondolatait, majd a téma szakértői tették meg
észrevételeiket, személyes kiegészítéseiket. Végül lehetőség volt ellenvetések
megfogalmazására, nyilvános vitára – ilyen azonban nem alakult ki, mivel a
jelenlévőket teljesen meggyőzte a szerző szakmai hozzáértése és alapossága.
|
|
Bolyki István és dr. Szűcs István |
Szabó G.
Gábor dedikál, a háttérben Mártonffy Béla |
A mű témája az ún. előmozdító
típusú szövetkezés, illetve ennek gazdasági lényege és jelentősége.
Hazánkban a rendszerváltáskor megszűnt a tervgazdálkodáshoz kötődő szövetkezeti
rendszer, ennek nyomán űr támadt az együttműködési lehetőségek terén a
mezőgazdasági és élelmiszer-ágazatban. Szükség van tehát olyan új típusú
szövetkezési formákra, melyek – a tervgazdálkodástól eltérően – alulról
szerveződnek, nem totálisak és nincs politikai céljuk.
A szerző visszanyúl a század első felében a
szövetkezeti mozgalom témájában kutató Ihrig Károly
munkásságához, szakmai elhivatottságában is őrá hivatkozik: célja az elfogultságtól mentes közgazdasági igazság
kutatása. A műben végig az ihrigi gondolkodás
mentén halad, ugyanakkor kutatásaihoz a legmodernebb közgazdasági elméletet
veszi alapul, például Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász tanait, akitől
személyes inspirációt is kapott.
Az előmozdító típusú szövetkezés marketingeszköznek
tekinthető, mely a nagyobb termelőket a nagyobb kereskedelmi láncokba, a
kisebbeket a helyi ellátási láncba vonja be. Nem nyereségelven, hanem
szükségleti elven működik. Előnyei között megemlíthető a piacszerzés, a
kockázatcsökkentés, a hozzáadott érték növelése, a tranzakciós és információs
költségek csökkentése. Mindemellett fontos, hogy lehetőség van a termelői
függetlenség nagyfokú megőrzésére.
A szerző kitér arra, melyek a szövetkezés
sikerességének feltételei. Hangsúlyozza az emberi kapcsolatok, a bizalom, az
együttműködési készség meglétét. Szükség van a potenciális tagok szűrésére, a
beszállítandó termékek minőségi egységességére. Fontos a szövetkezeti tagok
elkötelezettsége, egyértelmű anyagi motivációja.
Szabó G. Gábor alapvetően elméleti művet írt. Így az
előadás utáni szakértői hozzászólásokban a gyakorlati szempontok elemzése
kapott nagyobb hangsúlyt. Felföldi János,
a Debreceni Egyetem docense
áttekintette, hogyan alakultak ki és működnek ma a szövetkezetek az EU-ban.
Kiemelte: a termelői szövetkezés hazánkban jelenleg nem elégséges mértékű,
ennek okait és következményeit elemezte.
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetét
tekintette át, és hasonlította össze más országokkal. Hangsúlyozta a mű
aktualitását; ugyanakkor a szövetkezések agrárpolitikai támogatását, hosszú távú
gondolkodást sürgetett.
Bolyki István, az Agroinform Kiadó
ügyvezető igazgatója örömének adott hangot, hogy léteznek Magyarországon magas
színvonalú kutatóközpontok, szellemi műhelyek: a most kiadott könyv az ezekben
felhalmozott tudásanyagot mutatja be.
Forgács
Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem Agrárgazdaságtani és Vidékfejlesztési Tanszék egyetemi
tanára és Lehota József, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar egyetemi
tanára szintén elismeréssel szólt a könyvről: dicsérték annak alaposságát,
modernségét, átfogó jellegét, nemzetközi horizontját.
A felkért hozzászólások után a jelenlévők kaptak szót,
majd könyvvásár és dedikálás kezdődött.
A könyvbemutató sikeréhez nagymértékben hozzájárult dr. Szűcs István, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar egyetemi
tanára, a Magyar Agrártudományi Egyesület
elnöke, aki levezető elnökként gondoskodott a korrekt időbeosztásról, a
gondolatok szabad áramlásáról.
Révész Márta