Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 3. szám |
Nálunk történt – Könyvbemutató |
A termelői
szövetkezés ideája a XIX. században
Az
OMgK egyik olvasókörének átfogó,
majdnem két évszázadot felölelő témája volt a termelői szövetkezés. A XIX és
XX. századból – a könyvtárban szép számban – fellelhető szövetkezetekkel kapcsolatos
dokumentumok (alapszabályok, beszámolók, kongresszusok stb.) képezték alapját
munkatársunk,
|
Csíky Gábor |
Az
1800-as évek gazdasági folyamatai adtak táptalajt a szövetkezetek
kiteljesedésének. Az ipari és kereskedelmi tőke koncentrálódott, átalakultak a
hagyományos termelési formák, köszönhetően az újkori technikai vívmányoknak. A
korszerűbbé vált tengeri és vasúti szállítás hatalmas áruforgalmat bonyolított,
amelynek végpontjai az egyre terebélyesedő, fejlődő városok voltak. A konkurenciaharc,
a piaci verseny, a korlátlan profitérdekeltség a piaci uzsora és a
munkanélküliség növekedését eredményezte. Az 1873-as bécsi tőzsdekrach, a
gyakori elemi csapások, az árbevételek csökkenése a kisebb árutermelő
gazdaságokat ellehetetlenítette. A törpe- (1-5 kh) és kisbirtokosok (5-10 kh)
tízezrei vesztették el földjüket, megindultak a kivándorlások Amerikába. A
kisiparosság helyzete ugyancsak kilátástalanná vált: a céhek biztosította
védelem felbomlott: alacsony szakmai, technikai színvonal, kevés tőke
jellemezte őket. Az osztrák-cseh gyáripar ontotta az olcsó tömegcikkeket,
amelyekkel nem tudták felvenni a versenyt. A tőke jórészt a tehetősek,
nagybirtokosok és a külföldi
A
szövetkezés gondolata nem volt új keletű, kétezer éves múltra vezetik vissza,
csírái fellelhetők a középkorban, majd a kora kapitalizmusban is. Az emberek
egyfajta védekező válaszaként jelent meg a tudósok új ideológiáival szemben.
Magába foglalja a liberalizmus (egyének közti önkéntes társulás,
intézményesülés, tagok autonómiája, belső demokrácia) és a keresztény szolidaritás
(XIII. Leó pápa a Rerum Novarum kezdetű enciklikája a
munkásság helyzetéről, a protestáns egyházak aktív szervezése és maga a
keresztény tanítás) eszméjét. A világ első számon tartott fogyasztási
szövetkezetét 1844-ben Manchester elővárosában, Rochdale-ben hozta létre 28
angol kézműves: takácsok, cipészek, szabók. Ez egy önsegélyezésen alapuló
tömörülés volt, amely céljaként a munkások és iparosok gazdasági helyzetének
javítását tűzte ki, és
Hazánkban
az első szövetkezet felülről jövő kezdeményezésként az 1800-as évek elején
alakult gróf Széchenyi István munkája nyomán. Ez lett a később sokat
emlegetett Országos Magyar Gazdasági Egyesület, amely az agrárérdekek
képviseletére is vállalkozó, a nagybirtokos agrártermelők érdekében föllépő
fontos közéleti fórum volt. Hosszú ideig a mezőgazdasági érdekvédelem
legszervezettebb és legbefolyásosabb csoportjának számított. 1896-ban alakult a
Magyar Gazdaszövetség gróf Károlyi Sándor vezetésével, amely
feladatául tűzte ki a gazdaság- és szociálpolitika alakításában való
részvételt, ennek érdekében a társadalom szélesebb rétegei felé való nyitást,
gazdakörök szervezését, szövetkezések alakulását, önsegélyező szerveződések
létrehozását, és olyan hitelszervezet működtetését, amely a kisárutermelői
réteget segíti méltányos feltételű kölcsönökkel.
Kezdetben
a hitelszövetkezetek terjedtek el,
amelyek eleinte alulról szerveződtek, mint pl. az 1851-ben erdélyi szász
kisiparosok alapította Beszterczei
Takarék- és Kisegítő Egylet vagy az 1858-ban létrejött Kolozsvári Kisegítő Pénztár, később, az 1886-ban alakult Pest vármegyei Hitelszövetkezet, illetve
az ország több pontján létrejött népbankok. 12 év alatt 460 hitelszövetkezetet
hoztak létre, amelyek egyfajta szomszédsági viszony alapján működtek
leegyszerűsített üzletvitellel. 1898-ban jött létre az Országos Központi Hitelszövetkezet, amely felügyeleti, ellenőrző
szervként és hitelellátó központként működött.
A
mezőgazdasági értékesítő szövetkezetekben
a nyereséget teljesen vagy részben a termelő kapta, segítették a termények
tárolását, esetleg feldolgozását, a beraktározott terményekre előleget
folyósítottak, és szükség esetén a termelést a piaci igényekhez igazították.
Ilyen értékesítő társulások voltak a tejszövetkezetek,
amelyek kialakulásához nagyban hozzájárult, hogy a Dunántúlon fellendült a
szarvasmarha-tenyésztés, és nyugati, jobban tejelő fajtákat állítottak termelésbe.
A szövetkezés által előnyösebbé vált a tej és tejtermékek piaci értékesítése.
Városi és falusi tejszövetkezetek egyaránt voltak, és megalakult az Országos Tejgazdasági Felügyelőség. A gabonaértékesítő szövetkezetekben nem
hitelt adtak, hanem a terményekre előleget, és közös gabonaraktárakban
tárolhatták a tagok terményüket. A pinceszövetkezetek
a szőlőtermelést és borértékesítést szolgálták. Itt nagy elmaradás volt a
termelés, feldolgozás, értékesítés terén a kellő szakértelem és felszerelés
hiánya miatt. Hamarosan pinceszövetkezeti hálózat alakult, illetve létrejött a Magyar Bortermelők Országos Szövetkezete.
A földbérlő szövetkezetek olyan
gazdasági jellegű társulások voltak, amelyek a földtulajdonnal nem vagy csak
csekély birtokkal rendelkező parasztok számára nyújtottak segítséget.
Lehetséges formája az osztott (egyéni) és osztatlan társas bérleti gazdálkodás
volt. A biztosító szövetkezetek a
kármegosztás elvén alapultak. Egyszerűbb formája a kölcsönösségi alapon
megszervezett biztosítás volt, mint pl. az 1840-ben megalakult Marosszéki Tűzkármentő Társaság vagy az
1847-es Szemere Bertalan Tiszamelléki
Kölcsönös Tűzkártérítő Társulat. Fejlettebb változatában díjbiztosítási
rendszer működött, ilyen volt a MÁV
Takarék- és Segély Szövetkezet, amely vasúti alkalmazottaknak és fizikai
dolgozók részére kölcsön-, baleseti és halálozási segélyt nyújtott. Voltak még
a községi állattenyésztő, illetve állatbiztosító szövetkezetek,
amelyeknek központja az 1898-ban létesített Magyar
Kölcsönös Állatbiztosító Társaság lett. Az 1897-1898. évi jégverésekből
tanulva 1899-ben létrehozták a Gazdák
Biztosító Szövetkezetét.
|
|
A Hangya Szövetkezet székháza |
A Hangya első igazgatósági tagjai |
Szükség
volt kisipari szövetkezetekre, mert a
magyar ipar kisipari jellegű volt, jelentős létszámmal és az ipari termelésben
való részesedéssel. A céhek megszűntek, a kisiparosok kezdetleges technikai
felszereléssel rendelkeztek, tőkeszegények voltak. A kisipari hitelszövetkezetek kölcsönt, előleget adtak tagjaiknak,
illetve takarékbetétben lehetett pénzt gyűjteni. A szakipari szövetkezetek a
szükséges nyersanyagok beszerzését, előmegmunkálását, közös termelését, a
késztermékek értékesítését, valamint a megrendelések lebonyolítását végezték.
Ám a kisipari szövetkezés nem volt elég eredményes, talán, mert a szövetkezeti
eszme és gyakorlat távol állt tőlük, illetve a települési viszonyok miatt:
egyetlen helyen kevés iparos tudott csak szövetkezni. Ráadásul struktúrájában a
mezőgazdasági hitelellátás igényeire volt szabva. A fogyasztási szövetkezetek a második legfontosabb és legelterjedtebb
szervezetek voltak. Feladatul tűzték ki a családi háztartások, fogyasztók
vásárlóerejének megszervezését, a jó minőségű fogyasztási cikkek forgalomba
hozatalát, ellensúlyozni és szabályozni az árat a tőkés magánkereskedelemmel
szemben, illetve megszüntetni a kiskereskedők, szatócsok monopolhelyzetét
(hitelben vásárlás, áruuzsora miatt). Voltak Városi Fogyasztási
Szövetkezetek, például az 1883-ban alakult MÁV Konzum Fogyasztási Szövetkezet, amely az államvasutak dolgozóit
szolgálta, vagy az 1892-ben alakult Magyar
Köztisztviselők Fogyasztási Szövetkezete, amely az állami, megyei és városi
köztisztviselőket segítette. A Munkások Fogyasztási Szövetkezete
1863-ban Budapesten jött létre, de főleg ipari gócpontokban, bányavidéken volt
jellemző. Legjelentősebb közülük az 1904-ben alakult Általános Fogyasztási Szövetkezet (ÁFOSZ), amely 1918-ban 85 ezer
tagot számlált, és 111 millió korona évi áruforgalmat bonyolított. A Falusi
Fogyasztási Szövetkezetek a paraszti termelést és értékesítést segítették,
legjelentősebb szövetkezeti intézményük az 1898-ban létrejött „Hangya”
Szövetkezeti Központ volt. Szervezte, ellenőrizte, és szellemileg
irányította a kötelékébe tartozó szövetkezeteket, gondoskodott a szükséges
árucikkek nagybani beszerzéséről, egyes cikkek saját termelés útján történő
előállításáról, kiszállításáról. Szigorú követelmények és szolid, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó üzleti magatartás
jellemezték. 1918-ban 2140 tagszövetkezete, 658 ezer szövetkezeti tagja és 125 millió
koronás évi forgalma volt.
Még
egy jelentős társulásról kell szót ejteni: az 1901-es alapítású Keresztény
Szövetkezetek Országos Központjáról, amelyet a Zichy család pártfogolt.
1911-ben 255 tagszövetkezettel rendelkezett, főleg a Kisalföldön és a Dunántúl
katolikus községeiben vetette meg a lábát, ám hosszú távon nem bírta a
versenyt, és az I. világháború végén beolvadt a Hangyába.
Az
olvasókör során kezünkbe vehettük az ezekkel a szövetkezetekkel kapcsolatos
századfordulós könyveket, füzeteket. A sok-sok címet itt most nem sorolom fel,
csak néhányat emelek ki közülük, a többit az érdeklődők fellelhetik
elektronikus katalógusunkban és kikérhetik helyben olvasásra.
Jeney
Ernő,
Kvassay Jenő, Barcza Károly, Gamauf Vilmos,
Pogonyi Bernát: A Magyar Bortermelők Országos Szövetkezetének
alapszabályai. A kötetek 1883 és 1904 között íródtak.
A
Kőbányai sertéskereskedők zsiradék- és szappangyár szövetkezete
alapszabályai / [sz.n.]. -Bp. : Első kőbányai
ny. , [189?].
Márk Márkus:
Első járadékkal kapcsolatos földhitel- és közgazdasági egylet (mint
szövetkezet) alapszabály-tervezete. - 1879.
Mezőgazdasági
szövetkezetek / Összeáll. Lederer
Sándor. - Bp.: Weiszmann testvérek ny., 1880.
Útmutatás
fogyasztási szövetkezetek alapítására és vezetésére: Ügyviteli
szabályok / Balogh Elemér; Az italmérésre és dohányelárusításra
vonatkozó részek szerzője Szabó Sándor. - 5. jav. bőv.
kiad. - Bp.: Hangya, 1907.
A
"Hangya" termelő-értékesítő és fogyasztási szövetkezet, a magyar
gazdaszövetség szövetkezeti központja első 25
éve / [Sz.n.]. - Bp. : Hangya, 1923.
F.
Kripner Veronika