Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 4. szám

Ajánló bibliográfia

 

Sajt

 

Könyvek az OMgK állományában

 

C 9839                        Békessy László
A tejgazdaság és a sajtkészítés elméleti és gyakorlati szempontból / Békessy László. - Bp. : Kir. Magy. Term. Tud. Társ. , 1885. - X, 300 p. : ill. ; 22 cm
 

C 1586                        Gerber, Ulrik
A groji sajt készítése. - Magyaróvár , 1889. Czéhny.  31 p. 25 cm. (Országos Tejgazdasági Felügyelőség Közleményei)
 

C 935              Szász Ferencz
Tejgazdaság. Sajtkészítés. - Kolozsvár , 1912. Ajtainy. 58 p. 23 cm. (Erdélyi Gazdasági Egylet Könyvkiadó-vállalatának 57. füzete.)
 

Rc 7756          Szanyi István
Az újabb sajtzsír- és vízmeghatározási módszerek értéke egyben adatok hazai sajtjaink összetételéhez. –
Bp. , 1914. Pallas ny. 12 p. 1 t. 25 cm.

 

C 8634                        Éltető József
A sajt és vajgyártás. -  Bp., 1925. Athenaeum. 120 p. 23 cm.
 

C 12277          Gratz Ottó
A tej és tejtermékek, különös tekintettel a vaj, sajt, a tejkonzervek és egyéb tejkészítmények gyártására /
Gratz Ottó. - Bp. : Eggenberger , 1925. - VII, 604 p. ; 24 cm

 

Rc 3130          Gratz Ottó – Vogel József
A tejgazdaság története és statisztikája / Gratz Ottó, Vogel József. - Magyaróvár : "Mosonvármegye" ny. ,
1938. - 84 p.;24 cm

 

C 14096          Hegedűs Ödön
A sajtgyártás fizikája, kémiája és technológiája / Hegedűs Ödön. - Bp. : Élelmiszerip.Min.Tejip.Ig. ,
1955. 284 p. 20 cm.

 

B 3577                        Takó Imre
Részletes sajtgyártás. Jegyzet / Összeáll. Takó Imre. - Bp. : Jegyzetsoksz. , 1956. - 147 p.;29 cm. -
(Pestmegyei Tejipari Vállalat)

 

B 7073                        Nagy Innocentné Tóth Sára
A hidrogénperoxidos csírátlanítás hatása a tej mikroflórájára, különös tekintettel az ementáli sajt készítésére /
Nagy Innocentné Tóth Sára. - Diss. - Mosonmagyaróvár , 1964. 59 lev. 29 cm.
 

B 6789                        Schnaider Frigyes
Adatok az ementáli sajt készítésére alkalmas tej termeléséhez / Schnaider Frigyes. - Dissz. ;. - [Gödöllő] ,
1964. - 71 lev. ; 29 cm

 

B 8857                        Ketting Ferenc
A kaskaval sajt gyártástechnológiai folyamatainak vizsgálata / Ketting Ferenc. - Disszertáció. - Gödöllő ,
1967. - 78 fol. ; 30 cm

 

D 8525                        Begunov, Vitalij Lvovics
Sajtok könyve. – Bp. , 1981. Mezőgazdasági K. – 285 p. ; 18 cm.

 

D 8964                        Naszádos István
A Répcelaki Sajtgyár története (1905-1985.). – (Vas Megyei Tejipari Vállalat. Szombathely  ,
1985.) 92 p. [40]t. 19 cm.

 

Tk 8731          Lantai József
Tejipari technológia. Sajtüzemi-technikusi szak. Tankönyvpótló jegyzet.. – Csermajor. , 1988. „Ujhelyi Imre” Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet Csermajor. 271 p. 29 cm.

 

Tk 10871        Horváth Zoltán
Higiéniai ismeretek : Higiéniai ismeretek a sajtkészítő vállalkozói képzéshez / [Horváth Zoltán]. - [Bp.] : KIT Képzőműv.K. , [1992]. - 51 p.;23 cm     ISBN 963-336-622-4

 

B 17692          Lajos Mari – Hemző Károly
99 sajt- és tojásétel 33 színes ételfotóval / Lajos Mari, Hemző Károly. -  2. kiad.. - Bp. : Corvina , 1994. -
64 p.:ill.,színes;29 cm  ISBN 963-13-3879-7

 

C 66116
A sajtkészítés ABC-je kiegészítve a sajt -marketing, -kereskedelem, -gasztronómia és -higiéniai ismeretekkel / Szerk. Molnár Andrea, Molnár József. - Galgahévíz : GAIA Alapítv. , 1999. - 424,[3] p.:ill.,színes;24 cm
ISBN 963-0370-96-4
 

B 20177
Codex Alimentarius / Food and Agriculture Organization of the United Nations ; World Health Organization. - Rome : FAO : WHO , 2000. - 30 cm. - (Joint FAO/WHO food standards programme ; [12.] )  12. vol., Milk and milk products. - 2nd ed. - 2000. - X,125 p.    ISBN 92-5-103425-7
 
C 67463          Terék István
A kecske-, a juh- és a tehéntej feldolgozása : Kefír, joghurt, túró, sajtféleségek, savótermékek és italok készítése : A tejfeldolgozás és -értékesítés hatósági szabályozása / Terék István. - 4.átd.kiad. - Bp. : Gazda K. , 2000. -
157 p.:ill.;20 cm. - (Hasznos füzetek ; 23.)    ISBN 963-7445-36-6
 

B 20990
Sajtok nagy könyve : hogy jobban értékeljük és élvezzük a sajtokat a nagy képes sajtlexikonnal / Ötlet és koncepció: Christian Teubner, sajtlexikon: Heinrich Mair-Waldburg, konyhai ötletek, receptek: Friedrich-Wilhelm Ehlert ; [ford. Molnár Márta et al.]. - [S.l.] : Aréna 2000 , [2003]. - 255 p. : ill., színes ; 29 cm       
ISBN 963-85515-0-X      

           

C 71586          Terék István
Sajtvilág : Juh- és kecskesajtok / Terék István. - Bp. : Gazda K. , 2003. - 152 p. : ill., színes ; 24 cm
ISBN 963-7445-51-X

D 10136          Iburg, Anne
Kis sajtlexikon : Gyártásuk, származásuk, csoportosításuk, ízük / Anne Iburg ; [Ford. Striker Judit]. - Bp. : M-érték K. , 2005. - 301 p. : ill., színes ; 18 cm.     Eredeti cím: Dumonts Kleines Käselexikon ISBN 963-7304-053

D 10146          Waltmann, Gerhard – Sieck, Annerose
Sajtlexikon / [Gerhard Waltmann, Annerose Sieck] ; [Ford. N. Kovács Tímea]. - Pécs : Alexandra K. , 2006. -
288 p. : ill., színes ; 18 cm. Eredeti cím: Lexikon vom Käse             ISBN 963-369-901-0
    

C 71573          Scholz, Wolfgang
Sajtgyártás házilag juh-, kecske- és tehéntejből / Wolfgang Scholz ; [Ford.:Nagyné Kiszlinger Henrietta]. - Bp. : Gazda K. , 2007. - 156 p. : ill., részben színes ; 21 cm                 ISBN 978-963-7445-620

 

C 72928          Scholz, Wolfgang
Házi sajtkészítés : juh-, kecske- és tehéntejből / Wolfgang Scholz ; [Ford.: Nagyné Kiszlinger Henrietta]. - Bp. : Mezőgazda K. , [cop. 2011]. - 156 p. : ill., részben színes ; 22 cm. - (Házunk táján) ISBN 978-963-286-605-5

 

Folyóiratcikkek az OMgK állományában

 

Y 4619                        ILONKA Mária
Menetközben tanulták a sajtkészítés fortélyait. = Biokultúra. - 2004. 14. 3. 10-12.p.

 

Y 4786                        LOVAS Katalin
Sajtkultúra Magyarországon. = Food Service. - 2004. 13. 1. 21-22.p.
  

Y 4786
A SAJTOK múltja, jelene és jövője. = Food Service. - 2004. 13. 1. 16-17.p.

 

Y 4846                        SCHÄFFER B. – SZAKÁLY S. – SZAKÁLY Z. – LŐRINCZY D.
Examination of the structure of live flora cheese spreads by electron microscopic and DSC methods. = Élőflórás sajtkrémek szerkezetének vizsgálata elektronmikroszkópos és DSC-módszerrel. = Tejgazdaság. -
2004. 64. 1. 41-42.p.

 

Y 4846                        SZILY B. – SZAKÁLY S. – SZAKÁLY Z. – SCHÄFFER B. – LŐRINCZY D.
Detection of probiotic microbes in probiotic cheese spreads by isoperibolic batch calorimetry. = Probiotikus hatású mikróbák kimutatása a probiotikus sajtkrémekben izoperibolikus batch kalorimetriával. = Tejgazdaság. -
2004. 64. 1. 37.p.

 

Y 95                TERÉK István
Sajtminőség Magyarországon. = Kistermelők Lapja. - 2005. 49. 1. 9.p.

C 72135          BARA Tamásné HERCZEGH Ottilia
Többváltozós módszerek alkalmazása a Trappista sajt minősítésében az érettségi állapota jellemzésében. - Bp. : EOQ MNB, , 2006.   103-112.p. b:112.p.

XV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia. Debrecen, 2006. március 29-31.

ISBN 963-229-636-2
                      
Y 5114                        KOVÁCS Barbara
Valami van, de nem az igazi. Tej-, tejföl- és sajtutánzatok. = Kosár. - 2006. 3. 2. 16.p.

 

Y 4955                        LOSONCI Bálint
A pálpusztai sajt. = Borbarát. - 2006. 11. 3. 92-99.p.
 

Y 5131                        SEBŐK Andrea
A hazai sajtfogyasztás az európai harmada. = Termékmix. - 2006. 14. 1. 48-50.p.
 

Y 231              SIMONNÉ SARKADI Lívia – KISS Katalin
Sajtok biogén amin tartalmának összehasonlító vizsgálata. = Élelmezési Ipar. - 2006. 60. 6/7.

168-172.p. ö:eng,ger. b:172.p. 

 

Y 231              SIMONNÉ SARKADI Lívia – KISS Katalin
Sajtok összehasonlító vizsgálata aminosav tartalmuk alapján. = Élelmezési Ipar. - 2006. 60. 5.

135-141.p. ö:eng,ger. b:139-140.p.
 

Y 4977                        FILEP K. Csaba
Általános ismeretek a sajt és a túró készítéséről. = Erdélyi Gazda. - 2007. 15. 8. 27-29.p.

 

Y 4977                        FILEP K. Csaba
Általános ismeretek a sajt és a túró készítéséről (2.). = Erdélyi Gazda. - 2007. 15. 9. 26-28.p.

 

Y 95                TOLDI Csilla – TOLDI Gyula
A sajtok királya, a királyok sajtja. = Kistermelők Lapja. - 2007. 51. 10. 22-23.p.

 

Y 5158
A FRANCIA sajtok világa. = Kulinárium. - 2008. 7. 4. 15.p.

Z 140              SZABÓ Márton
Sajtok: bővülő piac - hanyatló magyar sajtgyártás. = Tejipari Hírlap. - 2008. 35. 1. 5.p.

 

Y 4785                        TOLDI Csilla – TOLDI Gyula
A sajtok királya. = Élet és Tudomány. - 2008. 63. 43. 1365-1367.p.
  

Y 231              TOLDI Gyula – TOLDI Csilla – NAGY Zsuzsanna
A roquefort sajt. = Élelmezési Ipar. - 2008. 62. 10. 302-312.p. ö:eng,ger.

X 6369                        BOROS Tiborné (összeáll.)
Nyers tej alapú spanyol sajtok különböző mikroorganizmusokat tartalmazó izolátumainak jellemzése. = Biotechnológia. - 2009. 2. 29-34.p. b:34.p.

 

Y 4825                        IKVAI-SZABÓ Emese
10 háztartásból 9 vásárol sajtot. = Élelmiszer. - 2009. 17. 5. 44.p. 

 

Y 231              SZABÓ S. András
Komplex ízfelismerő képesség vizsgálata, az alapíz kölcsönhatások összehasonlító érzékszervi felmérése
(VII. rész). Sós és savanyú íz közötti kölcsönhatás vizsgálata sajtok esetében. = Élelmezési Ipar. - 2009. 63. 4.
119-120.p. ö:eng,ger. b:120.p.
 

Y 231              POLGÁR Virág
Az alapanyag tej transzglutamináz-enzimmel történő kezelésének vizsgálata a félkemény sajtok gyártásában. = Élelmiszer Tudomány Technológia. - 2010. 64. 2. ksz. 22-24.p. ö:eng. b:24.p.

Y 4846                        POLGÁR Virág – KOVÁCS Árpád – SZIGETI Jenő
Az alapanyag-tej transzglutamináz enzimmel történő kezelésének hatása félkemény sajtok gyártására. = Tejgazdaság. - 2010. 70. 1/2. 23-29.p. ö:eng. b:29.p.
 

Y 4977                        FILEP Kálmán Csaba
Erdélyi juhászat és sajttörténelem. = Erdélyi Gazda. - 2011. 19. 5. 18-19.p.

 

Összeállította: Károlyi Zsuzsanna

 

sajtok