Agrárkönyvtári Hírvilág, 2011. XVIII. évfolyam 4. szám |
Ajánló bibliográfia |
Sajt
Könyvek az OMgK állományában
C 9839 Békessy László
A tejgazdaság és a sajtkészítés elméleti és gyakorlati szempontból / Békessy László. - Bp. : Kir. Magy.
Term. Tud. Társ. , 1885. - X, 300 p. : ill. ; 22 cm
C 1586 Gerber, Ulrik
A groji sajt készítése. - Magyaróvár , 1889. Czéhny. 31 p. 25 cm.
(Országos Tejgazdasági Felügyelőség Közleményei)
C 935 Szász Ferencz
Tejgazdaság. Sajtkészítés. - Kolozsvár , 1912. Ajtainy.
58 p. 23 cm. (Erdélyi Gazdasági Egylet Könyvkiadó-vállalatának 57. füzete.)
Rc 7756 Szanyi
István
Az újabb sajtzsír- és vízmeghatározási módszerek
értéke egyben adatok hazai sajtjaink összetételéhez. –
Bp. , 1914. Pallas ny. 12 p. 1 t. 25 cm.
C 8634 Éltető József
A sajt és vajgyártás. - Bp., 1925. Athenaeum. 120 p. 23 cm.
C 12277 Gratz Ottó
A tej és tejtermékek, különös tekintettel a vaj, sajt, a tejkonzervek és egyéb
tejkészítmények gyártására /
Gratz Ottó. - Bp. : Eggenberger
, 1925. - VII, 604 p. ; 24 cm
Rc 3130 Gratz Ottó – Vogel József
A tejgazdaság története és statisztikája / Gratz
Ottó, Vogel József. - Magyaróvár : "Mosonvármegye" ny. ,
1938. - 84 p.;24 cm
C 14096 Hegedűs Ödön
A sajtgyártás fizikája, kémiája és technológiája / Hegedűs Ödön. - Bp. : Élelmiszerip.Min.Tejip.Ig. ,
1955. 284 p. 20 cm.
B 3577 Takó Imre
Részletes sajtgyártás. Jegyzet / Összeáll. Takó Imre. - Bp. : Jegyzetsoksz. , 1956. - 147 p.;29 cm. -
(Pestmegyei Tejipari Vállalat)
B 7073 Nagy Innocentné
Tóth Sára
A hidrogénperoxidos csírátlanítás hatása a tej mikroflórájára, különös tekintettel az ementáli sajt
készítésére /
Nagy Innocentné Tóth Sára. - Diss.
- Mosonmagyaróvár , 1964. 59 lev. 29 cm.
B 6789 Schnaider Frigyes
Adatok az ementáli sajt készítésére alkalmas tej termeléséhez / Schnaider Frigyes. - Dissz. ;. -
[Gödöllő] ,
1964. - 71 lev. ; 29 cm
B 8857 Ketting Ferenc
A kaskaval sajt gyártástechnológiai folyamatainak
vizsgálata / Ketting Ferenc. - Disszertáció. -
Gödöllő ,
1967. - 78 fol. ; 30 cm
D 8525 Begunov, Vitalij Lvovics
Sajtok könyve. – Bp. , 1981. Mezőgazdasági K. – 285 p. ; 18 cm.
D 8964 Naszádos István
A Répcelaki Sajtgyár története (1905-1985.). – (Vas Megyei Tejipari Vállalat.
Szombathely ,
1985.) 92 p. [40]t. 19 cm.
Tk 8731 Lantai József
Tejipari technológia. Sajtüzemi-technikusi szak. Tankönyvpótló jegyzet.. –
Csermajor. , 1988. „Ujhelyi Imre” Élelmiszeripari Szakközépiskola és
Szakmunkásképző Intézet Csermajor. 271 p. 29 cm.
Tk 10871 Horváth
Zoltán
Higiéniai ismeretek : Higiéniai ismeretek a sajtkészítő vállalkozói képzéshez /
[Horváth Zoltán]. - [Bp.] : KIT Képzőműv.K. , [1992].
- 51 p.;23 cm ISBN 963-336-622-4
B 17692 Lajos Mari – Hemző
Károly
99 sajt- és tojásétel 33 színes ételfotóval / Lajos Mari, Hemző
Károly. - 2. kiad.. - Bp. : Corvina , 1994. -
64 p.:ill.,színes;29 cm ISBN
963-13-3879-7
C 66116
A sajtkészítés ABC-je kiegészítve a sajt -marketing, -kereskedelem, -gasztronómia és -higiéniai
ismeretekkel / Szerk. Molnár Andrea, Molnár József. - Galgahévíz : GAIA Alapítv. , 1999. - 424,[3] p.:ill.,színes;24 cm
ISBN 963-0370-96-4
B 20177
Codex Alimentarius / Food and Agriculture Organization
of the United Nations ;
World Health Organization. - Rome : FAO : WHO , 2000.
- 30 cm. - (Joint FAO/WHO food
standards programme ; [12.]
) 12. vol., Milk and milk products. - 2nd ed. - 2000. - X,125 p. ISBN
92-5-103425-7
C 67463 Terék
István
A kecske-, a juh- és a tehéntej feldolgozása : Kefír,
joghurt, túró, sajtféleségek, savótermékek és italok készítése : A
tejfeldolgozás és -értékesítés hatósági szabályozása
/ Terék István. - 4.átd.kiad. - Bp. : Gazda K. ,
2000. -
157 p.:ill.;20 cm. - (Hasznos füzetek ; 23.) ISBN
963-7445-36-6
B 20990
Sajtok nagy könyve : hogy jobban értékeljük és élvezzük a sajtokat a nagy képes
sajtlexikonnal / Ötlet és koncepció: Christian Teubner,
sajtlexikon: Heinrich Mair-Waldburg, konyhai ötletek,
receptek: Friedrich-Wilhelm Ehlert ; [ford. Molnár
Márta et al.]. - [S.l.] :
Aréna 2000 , [2003]. - 255 p. : ill., színes ; 29 cm
ISBN 963-85515-0-X
C 71586 Terék István
Sajtvilág : Juh- és kecskesajtok / Terék István. -
Bp. : Gazda K. , 2003. - 152 p. : ill., színes ; 24 cm
ISBN 963-7445-51-X
D 10136 Iburg, Anne
Kis sajtlexikon : Gyártásuk, származásuk, csoportosításuk, ízük / Anne Iburg ; [Ford. Striker Judit]. -
Bp. : M-érték K. , 2005. - 301 p. : ill., színes ; 18 cm.
Eredeti cím: Dumonts Kleines Käselexikon ISBN 963-7304-053
D 10146 Waltmann,
Gerhard – Sieck, Annerose
Sajtlexikon / [Gerhard Waltmann, Annerose
Sieck] ; [Ford. N. Kovács Tímea]. - Pécs : Alexandra
K. , 2006. -
288 p. : ill., színes ; 18 cm. Eredeti cím: Lexikon vom
Käse ISBN
963-369-901-0
C 71573 Scholz,
Wolfgang
Sajtgyártás házilag juh-, kecske- és tehéntejből / Wolfgang Scholz
; [Ford.:Nagyné Kiszlinger Henrietta]. - Bp. : Gazda
K. , 2007. - 156 p. : ill., részben színes ; 21 cm ISBN
978-963-7445-620
C 72928 Scholz,
Wolfgang
Házi sajtkészítés : juh-, kecske- és tehéntejből / Wolfgang Scholz
; [Ford.: Nagyné Kiszlinger Henrietta]. - Bp. :
Mezőgazda K. , [cop. 2011]. - 156 p. : ill., részben
színes ; 22 cm. - (Házunk táján) ISBN 978-963-286-605-5
Folyóiratcikkek az OMgK
állományában
Y 4619 ILONKA Mária
Menetközben tanulták a sajtkészítés fortélyait. = Biokultúra. - 2004. 14. 3.
10-12.p.
Y 4786 LOVAS Katalin
Sajtkultúra Magyarországon. = Food Service. - 2004.
13. 1. 21-22.p.
Y 4786
A SAJTOK múltja, jelene és jövője. = Food Service. -
2004. 13. 1. 16-17.p.
Y 4846 SCHÄFFER B. – SZAKÁLY S. – SZAKÁLY Z. –
LŐRINCZY D.
Examination of the structure of live flora cheese spreads
by electron microscopic and DSC methods. =
Élőflórás sajtkrémek szerkezetének vizsgálata elektronmikroszkópos és DSC-módszerrel. = Tejgazdaság. -
2004. 64. 1. 41-42.p.
Y 4846 SZILY B. – SZAKÁLY S. – SZAKÁLY Z. – SCHÄFFER
B. – LŐRINCZY D.
Detection of probiotic microbes in probiotic
cheese spreads by isoperibolic batch calorimetry. = Probiotikus hatású
mikróbák kimutatása a probiotikus
sajtkrémekben izoperibolikus batch kalorimetriával. =
Tejgazdaság. -
2004. 64. 1. 37.p.
Y 95 TERÉK István
Sajtminőség Magyarországon. = Kistermelők Lapja. - 2005. 49. 1. 9.p.
C 72135 BARA Tamásné HERCZEGH Ottilia
Többváltozós módszerek alkalmazása a Trappista sajt minősítésében az érettségi
állapota jellemzésében. - Bp. : EOQ MNB, , 2006. 103-112.p. b:112.p.
XV. Élelmiszer
Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia. Debrecen, 2006. március 29-31.
ISBN 963-229-636-2
Y 5114 KOVÁCS
Barbara
Valami van, de nem az igazi. Tej-, tejföl- és sajtutánzatok. = Kosár. - 2006.
3. 2. 16.p.
Y 4955 LOSONCI Bálint
A pálpusztai sajt. = Borbarát. - 2006. 11. 3. 92-99.p.
Y 5131 SEBŐK Andrea
A hazai sajtfogyasztás az európai harmada. = Termékmix. - 2006. 14. 1. 48-50.p.
Y 231 SIMONNÉ SARKADI Lívia – KISS Katalin
Sajtok biogén amin tartalmának összehasonlító
vizsgálata. = Élelmezési Ipar. - 2006. 60. 6/7.
168-172.p. ö:eng,ger.
b:172.p.
Y 231 SIMONNÉ SARKADI Lívia – KISS Katalin
Sajtok összehasonlító vizsgálata aminosav tartalmuk alapján. = Élelmezési Ipar.
- 2006. 60. 5.
135-141.p. ö:eng,ger.
b:139-140.p.
Y 4977 FILEP K. Csaba
Általános ismeretek a sajt és a túró készítéséről. = Erdélyi Gazda. - 2007. 15.
8. 27-29.p.
Y 4977 FILEP K. Csaba
Általános ismeretek a sajt és a túró készítéséről (2.). = Erdélyi Gazda. -
2007. 15. 9. 26-28.p.
Y 95 TOLDI Csilla – TOLDI Gyula
A sajtok királya, a királyok sajtja. = Kistermelők Lapja. - 2007. 51. 10.
22-23.p.
Y 5158
A FRANCIA sajtok világa. = Kulinárium. - 2008. 7. 4.
15.p.
Z 140 SZABÓ Márton
Sajtok: bővülő piac - hanyatló magyar sajtgyártás. = Tejipari Hírlap. - 2008.
35. 1. 5.p.
Y 4785 TOLDI Csilla – TOLDI Gyula
A sajtok királya. = Élet és Tudomány. - 2008. 63. 43. 1365-1367.p.
Y 231 TOLDI Gyula – TOLDI Csilla – NAGY Zsuzsanna
A roquefort sajt. = Élelmezési Ipar. - 2008. 62. 10. 302-312.p. ö:eng,ger.
X 6369 BOROS Tiborné (összeáll.)
Nyers tej alapú spanyol sajtok különböző mikroorganizmusokat tartalmazó izolátumainak jellemzése. = Biotechnológia. - 2009. 2.
29-34.p. b:34.p.
Y 4825 IKVAI-SZABÓ Emese
10 háztartásból 9 vásárol sajtot. = Élelmiszer. - 2009. 17. 5. 44.p.
Y 231 SZABÓ S. András
Komplex ízfelismerő képesség vizsgálata, az alapíz kölcsönhatások összehasonlító érzékszervi felmérése
(VII. rész). Sós és savanyú íz közötti kölcsönhatás vizsgálata sajtok esetében.
= Élelmezési Ipar. - 2009. 63. 4.
119-120.p. ö:eng,ger. b:120.p.
Y 231 POLGÁR Virág
Az alapanyag tej transzglutamináz-enzimmel történő
kezelésének vizsgálata a félkemény sajtok gyártásában. = Élelmiszer Tudomány
Technológia. - 2010. 64. 2. ksz. 22-24.p. ö:eng.
b:24.p.
Y 4846 POLGÁR Virág – KOVÁCS Árpád – SZIGETI Jenő
Az alapanyag-tej transzglutamináz enzimmel történő
kezelésének hatása félkemény sajtok gyártására. = Tejgazdaság. - 2010. 70. 1/2.
23-29.p. ö:eng. b:29.p.
Y 4977 FILEP Kálmán Csaba
Erdélyi juhászat és sajttörténelem. = Erdélyi Gazda. - 2011. 19. 5. 18-19.p.
Összeállította: Károlyi
Zsuzsanna