Agrárkönyvtári Hírvilág, 2014. XXI. évfolyam 2. szám                          

Mezőgazdasági kitekintő

 

Lekvárium Penyigén 2.

Szilvalekvárfőzés

 

 

Mi a kavaró? Az a hely, ahol a lekvárt főzik. Megállás nélkül kavarni kell, nehogy leégjen. Na de ne siessünk ennyire előre!

A szilvából készült termékek évszázadok óta fontos szerepet töltenek be a szatmári emberek életében. Valaha a szegény ember gyümölcsének nevezték. Nem véletlenül. Nem volt mindig ennyire felkapott a szilva. A helyiek termesztették, felhasználták, egy szem se veszett kárba. Másnak nem nagyon kellett. Apró, sötét színű, tárolni nem lehet. Mit csináltak vele? Leszedték, majd nyersen, főzve, aszalva hasznosították. A szilva és a lekvár az évek, évtizedek során megélt számos hanyatlást és felemelkedést. Most a sokadik virágzását éli. Ennyit a múltról. Tekintsük előre, mert lassan érik a szilva!

Ha valaki végigsétál nyár végén a szatmári falvak utcáin és orrát idegen, ám mégis kellemes illat csapja meg, akkor biztos lehet benne, hogy a közelben lekvár fő. Szatmárban a szilvalekvárt nem a konyhában, fazékban, hanem az udvaron, üstben főzik.

 

 A Lekvárium épülete a felújítás előtt

 

  A penyigei vagy nemtudom szilva augusztus végén, szeptember elején érik. A fák alatt lekaszálják a füvet, ponyvát terítenek alá, majd hosszú, vékony verőrúdakkal leverik a szilvát a fáról. A szilvát felszedik, majd fateknőkben több léről átmossák, szűrőben lecsepegtetik. A hibás szemeket kiválogatják. Vályogból, pelyvás sárból tapasztott katlanba kerül a rézüst. Az üst oldalát is körbetapasztják, nehogy leégjen a lekvár. Mivel ez a szilva nem magvaváló, nem magvalják ki. Főzés előtt egy keveset kézzel összetörnek, hogy levet eresszen, ne égjen le. Így kezdik meg a ciberézést. A levet engedett szilvához fokozatosan töltik a többit és addig főzik állandó kavarás mellett, míg a hús és héj el nem válik a magtól. Ezt a sűrű masszát kiszedik, és cibererostán átdörzsölik. A dörzsölés végére a rostán marad a mag. A mag nélküli, átdörzsölt „gyümölcslevet” – ciberét – visszatöltik a kimosott rézüstbe. Az üstbe helyezik a vitorlát és kavarórúdat. Újból tüzet raknak, és kezdődik az öregítés. A ciberéből sűrű lekvárt főznek. Az öregítés állandó kavarás mellett több mint 12 órát is igénybe vehet. Akkor van kész a lekvár, ha a felfordított kanálról nem esik le vagy újságpapírra rakva, a papír nem ázik át. A kész lekvárnak magas, 60-62%-os a szárazanyagtartalma. A forró lekvárt teknőbe szedik kihűlni, majd szilkékbe teszik. Régebben kemencébe is berakták, megbőrözték a lekvár tetejét, ezzel is lezárva azt. A szilkéket zsírpapírral, hólyagpapírral kötötték le. Cukrot, tartósítószert nem használnak, ezek nélkül is évekig eláll a lekvár. Nem romlik meg, csak még jobban megöregszik. Leegyszerűsítve így főzik a „fekete aranyat”, ami a valóságban több mint egy nap.

 

Katlanok

Közeledik a vihar, siessünk

 

A régi időkben a lekvárfőzés ünnep, közösségi alkalom volt. Szólt a citera, énekeltek, meséltek, miközben egymást váltották a kavarásban. Természetesen a szilvapálinka is előkerült, hiszen mi más illene jobban ehhez a naphoz. „Az esemény jó lehetőség a családok, rokonok, közösségek rendszeres összejövetelére, erősíti az összetartozás érzését.” (1)

Nehéz és fárasztó munka, de nagyon megéri!

 

Végül egy újabb finomság:

Öreg porlós sütemény

 

Hozzávalók:

25 dkg margarin

1 teás bögre cukor

1 tejföl

4 tojássárgája

0,5 cs. szalakáli

1 kávéskanál szódabikarbóna

annyi liszt, hogy gyenge (jól nyújtható) tésztát tudjunk összegyúrni az alapanyagokból

 

Töltelék:

szilvalekvár

15 dkg darált dió

10 dkg cukor

 

Az elkészített tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, majd peremes szélű tepsibe simítjuk. Megkenjük szilvalekvárral és megszórjuk a cukorral összekevert dió felével. Kinyújtjuk és ráhelyezzük a másik adag tésztát. a tetejét megszurkáljuk villával és megkenjük egy tojás fehérjével, majd rászórjuk a maradék cukrozott diót.

Közepes lángon 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Kiss Éva

 

(1)       Juhász Júlia - Fátyolszita IV. évfolyam 1. szám