Agrárkönyvtári Hírvilág, 2014. XXI. évfolyam 4. szám                   

Mezőgazdasági kitekintő

 

Szegények mindig vannak veletek. Akkor tehettek velük jót,

amikor akartok[1]

 

 

Az ENSZ világnapok közül talán az egyik legszélesebb körben ismert és számon tartott napon az Élelmezés világnapján Magyarországon is számos olyan eseményre és rendezvényre kerül sor, amely az éhezésre, valamint az alultápláltság ügyére kívánja felhívni a közvélemény figyelmét. Ebből az alkalomból került sor a FAO, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület képviselőinek részvételével a Műcsarnokban megtartott sajtótájékoztatóra 2014. október 16-án.

Röviddel a sajtótájékoztatót megelőzően érkezett a Hősök terére az a teherjárművekből álló konvoj, amely magyarországi rászorulók számára gyűjtött élelmiszeradományokat szállított, illetve amely a sajtó munkatársainak fotózása után tovább is haladt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktáraihoz.  A konvoj csaknem ötven tonna élelmiszert szállított – tizennyolc vállalat adományaként – a rászorulóknak mintegy negyvenmillió forint értékben.

 

 

A sajtótájékoztatót Vladimir Rakhmanin, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselőjének beszámolója nyitotta meg. Előadásában tájékoztatást adott a szervezet éves jelentéséről és annak meglepő megállapításáról, amely szerint a világ élelmiszer-termelésének jelentős hányada továbbra is a családi gazdaságokból származik. A beszámolóból megismert adatok szerint az európai termőföldek több mint felét családi gazdálkodók művelik és óvják meg erőforrásait, agrár-biológiai sokszínűségét, vizeit, talaját, és az erdőket a jövő generációi számára. A képviselő a szervezet éves jelentéséről szóló beszámolójában utalt arra, hogy a FAO munkáját a jövőben alapjaiban fogja meghatározni a gazdasági növekedés és a környezetről való gondoskodás, amely – mint mondotta – nem zárja ki egymást. Megfelelő támogatás esetén a családi gazdaságok egyszerre lehetnek termelékenyebbek és környezetileg fenntarthatóak – hangsúlyozta.

Az Élelmezési világnap sajtókonferenciáján Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elsőként a világélelmezési nap magyar vonatkozásaira hívta fel a hallgatóság figyelmét. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája, magyar határozati javaslat alapján nyilvánította az 1979. esztendőben október 16-át az élelmezés világnapjának.

Mivel a világnap nem titkolt célja a kormányok és a széles közvélemény mozgósítása az emberiség igen jelentős részét sújtó élelmezési gondok orvoslására, így évről évre növekszik a jelentősége – összeurópai és magyar értelemben is – a témához fűződő politikai „hozzáállás” milyenségének – emelte ki a helyettes államtitkár.  Megítélése szerint az Élelmezési világnap kiváló lehetőség annak áttekintésére, hogy hazánkban és a világ más részein milyen feltételek mentén biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek köre. A világnap fényében is jól kitapintható, hogy a kérdéshez a mezőgazdaság és a családi gazdálkodási forma szorosan kapcsolódik. Magyarországnak, amely igen komoly agrártermelő, a családi gazdaságok termelési struktúrán belüli fejlesztésének erőteljes előmozdításán keresztül is van keresnivalója a belföld- és a világ élelmiszerpiacán. Nem véletlen, hogy az ENSZ a 2014-es esztendőt a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évének nyilvánította. A családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és a helyi élelmezésbiztonság megteremtésében, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban, hiszen a megfelelő mennyiségű élelmiszer megteremtése mellett annak összetételére és megfelelő tápértékére is kiemelt figyelmet kell fordítani.  Utalt arra, hogy bár Magyarországon a bejegyzett családi gazdaságok száma mintegy tizenkilencezerre tehető, ám ha mindehhez hozzátesszük azokat az egyéni gazdálkodókat, akik az önellátás mellett piacra is termelnek, akkor a családi gazdaságok száma eléri a négyszáznyolcvanezret. Feldman Zsolt szerint ezért igyekezett hazánk az idei évben is csatlakozni a FAO családi gazdaságok témáját középpontba állító programjához, amelynek egyik szemléletes példája volt a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 márciusában Budapesten megtartott nemzeti bizottsági ülése is. A helyettes államtitkár az élelmezés világnapjának kontextusában és a magyar agrárium hatékonyságának növekedése tekintetében továbbra is kulcskérdésnek tartja a kis- és családi gazdaságok termőföldhöz, öntözővízhez, piaci lehetőségekhez és a termelés megkezdése előtti finanszírozási formákhoz való hozzáférésének hatékony előmozdítását. Megítélése szerint ez a gazdálkodói kör lesz a gerince a jövő magyar mezőgazdaságának, amely a hazai és a külföldi piacokat is el fogja tudni látni biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel.

Ezzel a komplett megközelítéssel – amelynek elengedhetetlen része az élelmiszerrel összefüggő, valamint a termelésben, élelmiszer feldolgozásban, kiskereskedelemben vagy éppen a saját háztartásunkban jelen lévő veszteségek keletkezésének minimalizálása – válik lehetővé a magyar élelmiszer-termelés előttünk álló évtizedeinek megalapozása és fejlődő pályára állítása – vélekedett a helyettes államtitkár.

Cseh Balázs, Vladimir Rakhmanin és Feldman Zsolt

 

A sajtótájékoztató utolsó felszólalója, Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az Élelmezési világnap programjainak szervezésében és lebonyolításában kilenc éve aktívan közreműködő szervezet tevékenységét mutatta be röviden beszámolójában. Hangsúlyozta, hogy a 2005-ben alakult szervezet azért jött létre, hogy kapcsolatot teremtsen a hazánkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek – amely óvatos becslések szerint meghaladja az évi 1,8 millió tonnát – és az arra rászorulók között, elősegítve ezzel a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését.  Az elnök kiemelte, hogy Magyarországon az Eurostat adatai szerint a lakosságnak csaknem harmada szenved az úgynevezett minőségi éhezéstől, azaz nem engedheti meg magának, hogy megfelelő rendszerességgel húst vagy annak megfelelő fehérjét tartalmazó élelmiszert fogyasszon.

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon több millióra tehető azoknak a száma, akik erre a termeléstől a fogyasztásig keletkező élelmiszerfeleslegre rászorulnak. A szervezet a jövőben is arra törekszik, hogy ebből az élelmiszerfeleslegből lehetőségeihez mérten – hasonló akciók keretében – egyre többet mentsen meg és juttasson el a rászorulóknak.

 

Zubor Ferenc

 


[1]Márk 14,7