Agrárkönyvtári Hírvilág, 2007. XIV. évfolyam 3. szám

Könyvismertetés

 

Vadbiológia

 

Csányi Sándor

Mezőgazda Kiadó, 2007.

133 p.

 

A könyv a vadgazdálkodási, erdészeti és természetvédelmi alapképzésben tanuló, valamint a vadgazdálkodási szakirány nappali és levelező tagozatos diákjai számára készült. Szintén jól használható a vadgazdálkodási szakmérnöki képzésben, továbbá a mesterszakokon is. Célja a vadbiológia (mint alkalmazott ökológiai tudomány) elméleti és gyakorlati kapcsolatainak, szemléletmódjának és módszertanának megismertetése, az ökológiai megközelítés és gondolkodásmód bemutatása vadgazdálkodási és természetvédelmi példák alapján, valamint a modellekben való gondolkodás elsajátításának elősegítése.

 

 

 

 

Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa

 

Velich István – V. Nagy Enikő

Mezőgazda Kiadó, 2007.

(Kertészkönyvtár)

246 p.

 

A nagy természetet – mint csepp a tengerben – képviselik otthonunk virágai. Napjainkban a virágok, a kert kultusza új reneszánszát éli. A szép szeretete és művelése egyre jobban kiteljesedik. Az érdekes távoli világokból származó növényeket mindig valamiféle misztikum övezi, ismeretlen tájakról mesélnek. Egzotikumok. Eredetükhöz, elterjesztésükhöz sok érdekes, gyakran mulatságos legenda fűződik. Az egzotikus tájak növényeinek tisztelete, kultusza már a középkorban virágzott. Ezekről a különleges növényekről szól a szerzőpáros könyve, amelyből közel 400 gyümölcstermő és fűszernövénnyel ismerkedhetünk meg. A növények azonosítását és szaporítási, termesztési lehetőségeinek megismerését 225 rajz és 48 színes fénykép segíti.

 

 

 

Zöldfelület-gazdálkodás, parkfenntartás

 

Jószainé Párkány Ildikó

Mezőgazda Kiadó, 2007.

361 p.

 

A települések közterületeinek növényzete, a közparkok és közkertek, fasorok, ligetek, városi erdők, vízfelületek, utakat kísérő zöld sávok, temetők, arborétumok és történelmi emlékhelyek kertjei, a családi házak díszkertjei, a fákkal, füves felületekkel, pompás színekben virágzó egy- és kétnyári virágokkal együttesen alkotják a zöld környezetet. A zöldfelületekkel – a lakosság, valamint a települések egészséges és esztétikus környezete érdekében – gazdálkodni kell. A zöldfelület-gazdálkodás jóval több, mint a rendszeres törődés. Felöleli a tervezésből, a szabályozáson keresztül a létesítés, fenntartás és az üzemeltetés, továbbá a védelem sajátos feladatait. Ehhez a sokszínű, sokrétű és speciális felkészültséget igénylő szakmunka elvégzéséhez szükséges tudnivalókat tartalmazza a mű. Gazdálkodnak a zöldfelületekkel a kiskerttulajdonosok, a szakfeladatot végző önkormányzati munkatársak, a kertfenntartó, kertépítő vállalkozások szakemberei, de a környezetét tisztelő és megóvni akaró polgárok is. Számukra, valamint az egyetemi, főiskolai hallgatóknak készült ez a hiánypótló könyv.


Divatos állatok – Csodabogarak

 

Gazda Kiadó, 2007.

(Társállatok 3.)

111 p.

 

Állatot tartani jó és szórakoztató, néha kalandos vállalkozás. Ebben a könyvben a szerzők megkísérelték összegyűjteni azokat a különleges állatokat, „csodabogarakat”, amelyekre azt mondhatjuk felkapottak mostanában, divat őket beszerezni. A könyv szerzői olyan emberek, akik közelről ismerik, tartották vagy most is tartják a bemutatott jószágokat. Szakmai tanácsokkal látják el azokat az állattartókat, akik ezekkel a népszerű és divatos állatokkal kívánnak együtt élni otthonukban, hogy tisztában legyenek tartásuk előnyeivel és hátrányaival.

 

 

 

 

 

A mászókéményes konyha

 

Sabján Tibor

Terc

(Népi kultúra)

108 p.

 

A szerző e kötetben a magyar népi kultúra egyik alig ismert területét, a modernizált paraszti konyhát mutatja be, gazdag képanyaggal kísérve. A 19. század második felében és a 20. század elején elterjedt füstmentes konyha új sütő- és főzőberendezései a polgári életforma addig nem tapasztalt kényelmét kínálták a tehetősebb parasztcsaládoknak. Az új konyha új életminőséget eredményezett, a változás kihatott a parasztház használati rendjére. A konyha a ház egyik reprezentációs helyisége lett, amit a városi lakatosok művészi szintre emelt munkája is hangsúlyozott.

A könyv tehát a zárt kéménnyel, vagy népies nevén a mászókéménnyel füsttelenített paraszti konyha monográfiája, amely nemcsak történeti és néprajzi oldaláról járja körül a témát, hanem műszaki szempontból is beavat a konyhai tüzelőberendezések nehezen felderíthető titkaiba.

 

 

A búbos kemence

 

Sabján Tibor

Terc

(Népi kultúra)

96 p.

 

A szerző korábbi nagysikerű könyvének bővített változata a Nagyalföldön elterjedt búbos kemencéket mutatja be. Megismerhetjük belőle a kemencék történetét, a különböző formai változatokat, a használat csínját-bínját és nem utolsósorban a kemenceépítés fortélyait, amelyre kiemelt hangsúlyt helyez, hiszen nem titkolt szándéka, hogy segítse azokat, akik búbos kemencét szeretnének építeni lakásukban vagy kertjükben. Számukra külön fejezet mutatja be a kemencék építésének ma leginkább járható útjait, a sikeres kemenceépítés fogásait. Az utánozhatatlan ízű kemencés ételeknek is nagy szerepük van abban, hogy a búbos kemence iránt nem csökken az érdeklődés. A szerző részletesen kitér a kemencében való sütés-főzés lehetőségeire és a finomnál is finomabb ételek receptjeire. Az új kiadás a korábbinál gazdagabb képanyaggal segíti az olvasót a könnyebb tájékozódásban és a megismerés örömében.  

Összeállította: Antal Attila