Agrárkönyvtári Hírvilág, 2007. XIV. évfolyam 3. szám | Könyvismertetés |
Csányi Sándor
Mezőgazda
Kiadó, 2007.
133
p.
A
könyv a vadgazdálkodási, erdészeti és természetvédelmi alapképzésben tanuló,
valamint a vadgazdálkodási szakirány nappali és levelező tagozatos diákjai
számára készült. Szintén jól használható a vadgazdálkodási szakmérnöki
képzésben, továbbá a mesterszakokon is. Célja a vadbiológia (mint alkalmazott
ökológiai tudomány) elméleti és gyakorlati kapcsolatainak, szemléletmódjának és
módszertanának megismertetése, az ökológiai megközelítés és gondolkodásmód
bemutatása vadgazdálkodási és természetvédelmi példák alapján, valamint a
modellekben való gondolkodás elsajátításának elősegítése.
Egzotikus
gyümölcsök csodálatos világa
Velich István – V. Nagy Enikő
Mezőgazda
Kiadó, 2007.
(Kertészkönyvtár)
246
p.
A
nagy természetet – mint csepp a tengerben – képviselik otthonunk virágai.
Napjainkban a virágok, a kert kultusza új reneszánszát éli. A szép szeretete és
művelése egyre jobban kiteljesedik. Az érdekes távoli világokból származó
növényeket mindig valamiféle misztikum övezi, ismeretlen tájakról mesélnek.
Egzotikumok. Eredetükhöz, elterjesztésükhöz sok érdekes, gyakran mulatságos
legenda fűződik. Az egzotikus tájak növényeinek tisztelete, kultusza már a
középkorban virágzott. Ezekről a különleges növényekről
szól a szerzőpáros könyve, amelyből közel 400 gyümölcstermő és fűszernövénnyel
ismerkedhetünk meg. A növények azonosítását és szaporítási, termesztési
lehetőségeinek megismerését 225 rajz és 48 színes fénykép segíti.
Zöldfelület-gazdálkodás,
parkfenntartás
Jószainé Párkány Ildikó
Mezőgazda
Kiadó, 2007.
361
p.
A
települések közterületeinek növényzete, a közparkok és közkertek, fasorok,
ligetek, városi erdők, vízfelületek, utakat kísérő zöld sávok, temetők, arborétumok
és történelmi emlékhelyek kertjei, a családi házak díszkertjei, a fákkal, füves
felületekkel, pompás színekben virágzó egy- és kétnyári virágokkal együttesen
alkotják a zöld környezetet. A zöldfelületekkel – a lakosság, valamint a
települések egészséges és esztétikus környezete érdekében – gazdálkodni kell. A
zöldfelület-gazdálkodás jóval több, mint a rendszeres törődés. Felöleli a
tervezésből, a szabályozáson keresztül a létesítés, fenntartás és az
üzemeltetés, továbbá a védelem sajátos feladatait. Ehhez a sokszínű, sokrétű és
speciális felkészültséget igénylő szakmunka elvégzéséhez szükséges tudnivalókat
tartalmazza a mű. Gazdálkodnak a zöldfelületekkel a kiskerttulajdonosok, a
szakfeladatot végző önkormányzati munkatársak, a kertfenntartó, kertépítő
vállalkozások szakemberei, de a környezetét tisztelő és megóvni akaró polgárok
is. Számukra, valamint az egyetemi, főiskolai hallgatóknak készült ez a
hiánypótló könyv.
Divatos
állatok – Csodabogarak
Gazda Kiadó, 2007.
(Társállatok
3.)
111
p.
Állatot
tartani jó és szórakoztató, néha kalandos vállalkozás. Ebben a könyvben a
szerzők megkísérelték összegyűjteni azokat a különleges állatokat,
„csodabogarakat”, amelyekre azt mondhatjuk felkapottak mostanában, divat őket
beszerezni. A könyv szerzői olyan emberek, akik közelről ismerik, tartották
vagy most is tartják a bemutatott jószágokat. Szakmai
tanácsokkal látják el azokat az állattartókat, akik ezekkel a népszerű és
divatos állatokkal kívánnak együtt élni otthonukban, hogy tisztában legyenek
tartásuk előnyeivel és hátrányaival.
Sabján Tibor
Terc
(Népi kultúra)
108 p.
A
szerző e kötetben a magyar népi kultúra egyik alig ismert területét, a
modernizált paraszti konyhát mutatja be, gazdag képanyaggal kísérve. A 19. század
második felében és a 20. század elején elterjedt füstmentes konyha új sütő- és
főzőberendezései a polgári életforma addig nem tapasztalt kényelmét kínálták a
tehetősebb parasztcsaládoknak. Az új konyha új életminőséget eredményezett, a
változás kihatott a parasztház használati rendjére. A konyha a ház egyik
reprezentációs helyisége lett, amit a városi lakatosok művészi szintre emelt
munkája is hangsúlyozott.
A könyv tehát a zárt kéménnyel, vagy népies nevén a mászókéménnyel füsttelenített paraszti konyha monográfiája,
amely nemcsak történeti és néprajzi oldaláról járja körül a témát, hanem
műszaki szempontból is beavat a konyhai tüzelőberendezések nehezen felderíthető
titkaiba.
Sabján Tibor
Terc
(Népi kultúra)
96
p.
A
szerző korábbi nagysikerű könyvének bővített változata a Nagyalföldön elterjedt
búbos kemencéket mutatja be. Megismerhetjük belőle a kemencék történetét, a
különböző formai változatokat, a használat csínját-bínját és nem utolsósorban a
kemenceépítés fortélyait, amelyre kiemelt hangsúlyt helyez, hiszen nem titkolt
szándéka, hogy segítse azokat, akik búbos kemencét szeretnének építeni
lakásukban vagy kertjükben. Számukra külön fejezet mutatja be a kemencék
építésének ma leginkább járható útjait, a sikeres kemenceépítés fogásait. Az
utánozhatatlan ízű kemencés ételeknek is nagy szerepük van abban, hogy a búbos
kemence iránt nem csökken az érdeklődés. A szerző részletesen kitér a
kemencében való sütés-főzés lehetőségeire és a finomnál is finomabb ételek
receptjeire. Az új kiadás a korábbinál gazdagabb képanyaggal segíti az olvasót
a könnyebb tájékozódásban és a megismerés örömében.
Összeállította: Antal Attila