Agrárkönyvtári Hírvilág, 2007. XIV. évfolyam 4. szám

Könyvismertetés

 

Borhibák, borbetegségek

 

Renhard Eder (szerk.)

Mezőgazda Kiadó, 2007.

(Borász Akadémia)

206 p.

 

A mai piac a minőség tekintetében a legmagasabb igényeket támasztja, mert a fogyasztó a legkisebb hibát sem nézi el. Az új feldolgozási technológiák, továbbá az egyes évjáratok közötti különbségek folyton új feladatok elé állítják a borászt. Mivel a borkészítés közben sokféle kémiai, fizikai és mikrobiológiai folyamat játszódik le, mindig fennáll a termék meghibásodásának, sőt megromlásának veszélye.

E problémák felismeréséről és kiküszöbölésük módjáról szól a könyv. Az egyes fejezetek mindig a hibák leírásával kezdődnek, majd a további fejezetek foglalkoznak a hiba megelőzésével, kezelési lehetőségeivel, megszüntetésével.

 

 

Borerjedési problémák

 

Robert Steidl – Wolfgang Renner

Mezőgazda Kiadó, 2007.

(Borász Akadémia)

81 p.

 

A könyv célja azoknak a fontos pontoknak a felvázolása, amelyek segítségével az erjedési zavarok keletkezése megakadályozható. Éppen ezért részletesen ismerteti a szőlőültetvényben elvégzendő munkákat, hiszen ezek több tekintetben is befolyással vannak a bor minőségére. Ezt a munkát kell következetesen és célirányosan tovább folytatni a pincegazdasági műveletekkel, a könyvben megadott irányelvek szerint.

A szerzők ismertetik az erjedés mikrobiológiáját, bemutatják az erjedést befolyásoló tényezőket. Hasznos gyakorlati ismereteket és tanácsokat adnak az erjedés előkészítésével, irányításával és lefolyásával kapcsolatban.

 

 

Borkészítés barrik eljárással

 

Robert Steidl – Georg Leindl

Mezőgazda Kiadó, 2007.

(Borász Akadémia)

79 p.

 

A könyv tudományos alapossággal, de kezdő borásznak is érthetően ad útmutatást a barrikolásról, erről a sokrétű, nagy szakértelmet és tapasztalatokat igénylő borkészítési eljárásról. Célja, hogy a legfontosabb kritériumokat és a helyes döntési alapelveket adja azoknak a gyakorlati szakembereknek a kezébe, akik emellett a borkezelési eljárás mellett döntöttek.

A barrikolás olyan borkészítési eljárás, ami karakteres aromát kölcsönöz a bornak. A hordó faanyagának kiválasztása, a borban lejátszódó folyamatok és a befolyásoló tényezők ismerete a tárolás során, mind-mind nagyon fontos a bor optimális kezelése szempontjából. Ehhez ad útmutatást a kötet.

 

 

Lóerő. A ló teljesítményét befolyásoló tényezők

 

Pongrácz László (szerk.)

Equinter Kiadó, 2007.

(Lovassport)

211 p.

 

 

A ló mindig különleges helyet foglalt el az emberiség történetében. Hol háborúban, hol kenyérkeresésben volt hű társa az embernek. Napjainkban az ember és a ló kapcsolata leginkább az egészségmegőrzés, a sport és a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésére korlátozódik. Ez a szerepváltozás együtt járt a tartási viszonyok megváltozásával. Ma kevesebb idő jut kedvencünkre, mégis elvárjuk, hogy lovunk egészséges, jó idegrendszerű, szilárd szervezetű legyen.

A könyv nagy érdeme, hogy közérthetően, nagy szakmai hozzáértéssel próbálja megismertetni a ló iránt érdeklődőket a tenyésztéssel, tartással, takarmányozással, továbbá az egészségi állapot teljesítményre gyakorolt hatásával, és betekintést nyújt az edzéselméletbe, a kiképzésbe is. A könyv szerzői a lovak iránti szeretetüket, hozzáértésüket, szakmai elkötelezettségüket próbálják átadni az olvasónak. A könyv sok örömet fog szerezni mindazoknak, akik olvassák, legyenek akár lótenyésztők, lovasemberek, netán a jövő – még iskolapadot koptató – szakemberei.

 

Összeállította: Antal Attila