Agrárkönyvtári Hírvilág, 2007. XIV. évfolyam 4. szám | Könyvismertetés |
Renhard Eder (szerk.)
Mezőgazda Kiadó, 2007.
(Borász Akadémia)
206 p.
A mai piac a minőség tekintetében a
legmagasabb igényeket támasztja, mert a fogyasztó a legkisebb hibát sem nézi
el. Az új feldolgozási technológiák, továbbá az egyes évjáratok közötti
különbségek folyton új feladatok elé állítják a borászt. Mivel a borkészítés
közben sokféle kémiai, fizikai és mikrobiológiai folyamat játszódik le, mindig
fennáll a termék meghibásodásának, sőt megromlásának veszélye.
E problémák
felismeréséről és kiküszöbölésük módjáról szól a könyv. Az egyes fejezetek
mindig a hibák leírásával kezdődnek, majd a további fejezetek foglalkoznak a
hiba megelőzésével, kezelési lehetőségeivel, megszüntetésével.
Robert Steidl – Wolfgang Renner
Mezőgazda Kiadó, 2007.
(Borász Akadémia)
81 p.
A könyv célja azoknak a fontos
pontoknak a felvázolása, amelyek segítségével az erjedési zavarok keletkezése
megakadályozható. Éppen ezért részletesen ismerteti a szőlőültetvényben
elvégzendő munkákat, hiszen ezek több tekintetben is befolyással vannak a bor
minőségére. Ezt a munkát kell következetesen és célirányosan tovább folytatni a
pincegazdasági műveletekkel, a könyvben megadott irányelvek szerint.
A szerzők
ismertetik az erjedés mikrobiológiáját, bemutatják az erjedést
befolyásoló tényezőket. Hasznos gyakorlati ismereteket és tanácsokat adnak az
erjedés előkészítésével, irányításával és lefolyásával kapcsolatban.
Robert Steidl – Georg Leindl
Mezőgazda Kiadó, 2007.
(Borász Akadémia)
79 p.
A könyv tudományos alapossággal, de
kezdő borásznak is érthetően ad útmutatást a barrikolásról, erről a sokrétű,
nagy szakértelmet és tapasztalatokat igénylő borkészítési eljárásról. Célja,
hogy a legfontosabb kritériumokat és a helyes döntési alapelveket adja azoknak
a gyakorlati szakembereknek a kezébe, akik emellett a borkezelési eljárás
mellett döntöttek.
A
barrikolás olyan borkészítési eljárás, ami karakteres aromát kölcsönöz a
bornak. A hordó faanyagának kiválasztása, a borban lejátszódó folyamatok és a
befolyásoló tényezők ismerete a tárolás során, mind-mind nagyon fontos a bor
optimális kezelése szempontjából. Ehhez ad útmutatást a kötet.
Lóerő. A ló teljesítményét befolyásoló tényezők
Pongrácz László (szerk.)
Equinter Kiadó, 2007.
(Lovassport)
211 p.
A ló mindig különleges helyet foglalt
el az emberiség történetében. Hol háborúban, hol kenyérkeresésben volt hű társa
az embernek. Napjainkban az ember és a ló kapcsolata leginkább az
egészségmegőrzés, a sport és a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésére
korlátozódik. Ez a szerepváltozás együtt járt a tartási viszonyok
megváltozásával. Ma kevesebb idő jut kedvencünkre, mégis elvárjuk, hogy lovunk
egészséges, jó idegrendszerű, szilárd szervezetű legyen.
A könyv
nagy érdeme, hogy közérthetően, nagy szakmai hozzáértéssel próbálja
megismertetni a ló iránt érdeklődőket a tenyésztéssel, tartással,
takarmányozással, továbbá az egészségi állapot teljesítményre gyakorolt
hatásával, és betekintést nyújt az edzéselméletbe, a kiképzésbe is. A könyv
szerzői a lovak iránti szeretetüket, hozzáértésüket, szakmai
elkötelezettségüket próbálják átadni az olvasónak. A könyv sok örömet fog
szerezni mindazoknak, akik olvassák, legyenek akár lótenyésztők, lovasemberek,
netán a jövő – még iskolapadot koptató – szakemberei.
Összeállította: Antal Attila