Agrárkönyvtári Hírvilág, 2007. XIV. évfolyam 1. szám

Nálunk történt – Kiállításmegnyitó

 

Másnak látom

 

Az OMgK Újhelyi termében 2007. január 24-től február közepéig Polyák Péter és Czvitkovits Ádám mutatkozott be.

Másnak látsz – üzeni a tárlat címe. Mennyi-mennyi dolgot láttam már másnak. Az életemet filmnek, az ismerőseimet apostoloknak, Magyarországot a teremtés centrumának, Galambos Dorinát hülye kis sztárnak. Igen, őt hívták meg a művészek Pély Barnával együtt a kiállítás megnyitójára. Az OMgK egy pillanatra bekerült a bulvársajtó célkeresztjébe, azaz vadászmezővé vált. Hátha itt csúszik le Dorina melltartója, vagy locsolják le Barnát piros festékkel. Nem történt ilyesmi, a fotósok azért kattintgattak, Dorina „tulajdonosa”, pedig tapintatosan jelezte, indulniuk kell. Igen, irigykedem. Igen, másnak látom.

 

  1. Polyák Péter, Benczekovits Beatrix és
    Czvitkovits
    Ádám

 

 

 

A megnyitón zsúfoltság, kíváncsi népek gyülekeztek („soha nem gondoltam, hogy egy könyvtárban fogunk egymásba botlani”). Barna és Dorina mégis pozitív meglepetést okoznak, nem gügye slágereket énekelnek, hanem dzsessz témákat. Emelés. Pintérné Varga Zsuzsanna képzőművész, a kiállítás megnyitója pedig Kierkegaard-t és Paul Kleet citálja. Sznobizmus; én Térey János meg Tandori Dezső életművét követem, nem Galambos Dorina és Pély Barna kalandjait. Az egyik csoport a minőség tábora, a másik a mennyiségé. Vagy még ez sem. Párhuzamos világok, szubkultúrák, levendulás és gazdaságos szappanoperák. Igen, okoskodom. Igen, másnak látom.

 

  1. Pély Barnabás és Pintérné Varga Zsuzsanna
  1. Galambos Dorina és Kabai Gábor

 

A kiállítók egy rövidfilmet is bemutatnak a nagyérdeműnek. Gyors vágások, profi ritmus, arcomba csapódó tanulság: „Másnak látsz”. Mozgó- után állóképek. A festményeken a befelé tekintés eredménye látszik. A színek erőteljesek, a formák kidolgozottak. A látvány kitölti a vásznát, betölti a lelket. A gondolatiság erős, giccshorzsoló ezredkezdeti kifinomult művészet. Lovak ágaskodnak, tornyok omlanak, végtelenbe nyíló utak. Kedvencem a Király két arca, egy oroszlánfej, bozontos és méltóságos, egyik szeme piros, másik zöld. Isten egyszerre irgalmas és igazságos, megbocsátó és megtorló, szelíd és szigorú. A képeket metafizikai rejtvénynek… Igen, másnak látom…. Igen, magamnak írom:

 

Valósággal keverednek álmok.

Mindent, mindent másnak látok.

Fessetek helyettem alkotók!

Elhallgatok, elfogyok

 

Az volt a cél

Hogy rajt legyél

Nem kritika, iromány

Nem festészet, látomány

 

Túlcsorduló

Tartomány

A szó a színhez

Konvergál

 

Kabai Gábor