Agrárkönyvtári Hírvilág, 2008. XV. évfolyam 4. szám | Nálunk történt – Agrárszakmai rendezvények |
Vadgombaparádé
Ha
itt az ősz, akkor gombaszezon. Izgalmas dolog felkerekedni, elindulni az erdőbe
gombát gyűjteni, majd hazavinni a zsákmányt, megfőzni és megenni. Ehhez azonban
nem árt, ha ismerjük a gombák lelőhelyét, meg kell tudnunk különböztetni a
mérgező gombát az ehetőtől, illetve célszerű előre tájékozódnunk a gombák
lehetséges elkészítési, tárolási módjairól is.
Ulrich
József, dr. Szili István,
dr. Rimóczi Imre, dr. Győrfi Júlia és dr. Sáray Tamás
A vadon termő gombák gyűjtésével, felhasználásával,
illetve a hazai gombatermesztés jelenlegi helyzetével ismerkedhettünk meg az OMgK Vadgombaparádé
című rendezvényén november 11-én. A vadon termő gombák erdei ökoszisztémában
betöltött szerepéről dr. Rimóczi Imre,
a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani
Tanszék tanárának előadásában hallhattunk. Jelenleg Európában 15 ezer
gombafaj fordul elő, melyek közül mintegy 3 ezer megtalálható a
Kárpát-medencében is. Ezek között számos ízletes, ehető faj van, amelyeket
előszeretettel gyűjtenek ma is erdeinkben. Ilyenek többek között a
hegyvidékeken a vargánya, a rókagomba, a császárgalóca és a laskagomba, illetve
az alföldi területeken az akácpereszke és a sziki csiperke. A gyűjtés
napjainkra számos faj, így köztük a korábban tömegesen előforduló császárgalóca
(Amanita caesarea) esetében is akkora méreteket öltött, hogy
felmerül a védetté nyilvánítás szükségessége. Hazánkban jelenleg 35 védett
gombafaj van, jóllehet még számos olyan fajról tudunk, mely ritkasága, illetve
élvezeti értéke miatt védettséget érdemelne. A szakemberek szerint ezek száma
megközelíti a 400-at. A termőhely védelme szintén fontos szerepet játszik a
gombák esetében, ezért a fajvédelem mellett az élőhelyek védelmére is oda kell
figyelnünk.
Magyarországon jól felépített rendszere van a
gombagyűjtésnek, a begyűjtött gomba nagy részét külföldi piacokon
− Ausztria, Olaszország, Franciaország − értékesítik, tudtuk
meg Szakács József, a vecsési Vagoemt Kft. vezetőjének
beszámolójából. Kiváló ízanyagainak köszönhetően külföldön előszeretettel
fogyasztják a magyar gombát, amelyet elsősorban frissen, illetve szárítmányként
exportálnak. Legnagyobb mennyiségben rókagombát, vargányát, trombitagombát,
illetve császárgalócát vásárolnak tőlünk a külföldiek. A szarvasgomba iránt is
egyre nagyobb az igény, Magyarországnak e téren sikerült megerősíteni a
pozícióját az elmúlt 6–8 évben.
A rendezvényen részt vett Ulrich József, az első magyar szarvasgomba-ültetvény tulajdonosa
is, aki elmondta, 2000 óta kísérletezik hőgyészi csertölgy ültetvényén a gomba
termesztésével. 10 hektáros területén a speciális kezelésben részesített
makkokból felcseperedett fák szépen fejlődnek, és az idén megjelentek az első
szarvasgomba termőtestek is. A remények szerint a szarvasgomba-ültetvény
jelentős mértékben hozzájárul majd a környéki falusi turizmus fellendüléséhez,
a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő hőgyészi Szarvasgomba Napok már eddig is sok látogatót vonzottak.
Dr. Győrfi
Júlia, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a vadon termő gombák
termesztésbe vonásával kapcsolatos külföldi, illetve hazai kutatások
eredményeiről számolt be előadásában. Elmondta, 2007-ben összesen mintegy 6
millió tonna gombát termesztettek a világon. A termesztett gombák egyharmadát a
csiperkegomba teszi ki, a másik két legnagyobb mennyiségben termesztett
gombafaj a laskagomba, illetve a shiitake. Hazánkban az első termesztésbe
vonási kísérletek a kétspórás csiperkegombával (Agaricus bisporus)
kezdődtek mintegy 100 évvel ezelőtt. Sajnálatos módon csiperketermesztésünk
2000 óta jelentősen visszaesett, az előállított mennyiség 2007-ben már csak
mintegy 20 ezer tonna volt. Ezzel szemben a laskagomba termesztése megerősödött
az elmúlt években, elsősorban a Gyurkó
Pál által nemesített hibrideknek köszönhetően, amelyet mára már egész
Európában termesztenek. A laskagomba esetében a szubsztrátum kezelési
technológiájának kidolgozása szintén magyar kutatók nevéhez köthető. A Corvinus Egyetem Zöldség- és
Gombatermesztési Tanszékén jelenleg is számos gombafaj esetében folynak
termesztésbevonási kísérletek. A melegkedvelő csiperkefajok termesztéstechnológiájának
kidolgozása a klímaváltozás következtében vált szükségessé, jelenleg az Agaricus blazeii esetében próbálkoznak
a nemesítéssel. A gyógyító hatásáról ismert shiitake gomba mellett
ígéretes újdonságnak számít a szaka laskagomba (Pleurotus sajor-caju),
az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eringii), valamint a pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum) is, amelyekkel
szintén foglalkoznak a tanszéken.
Mind a termesztett, mind
pedig a gyűjtött gombák esetében fontos a tárolhatóság kérdése is, beltartalmi
értékeik hosszú távú megőrzése érdekében megfelelő tartósítási módszerekre van
szükség. Dr. Sáray Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárának
előadásából megtudhattuk, a gombák tárolásának legkíméletesebb módja a hűtés, melynek
során optimális körülmények között (1 oC, 85–90%-os páratartalom) 4–7
napig tárolható a friss gomba. Az ideális tartósítási mód a gyorsfagyasztás, ehhez
a gombát előfőzzük, majd szeletelve vagy egészben lefagyasztjuk. Előnye, hogy
házilag is könnyen kivitelezhető és így akár egy évig is tárolható. A másik
elterjedt tartósítási mód a szárítás, ennek viszont hátránya, hogy közben az
ízanyagok 60%-a elvész. Ennél kíméletesebb eljárásnak
tekinthető a liofilezés, illetve a vákuumban való szárítás, melyeket elsősorban
nagyüzemi körülmények között alkalmaznak.
A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen a
látogatóknak lehetőségük nyílt a helyszínen kiállított késő őszi vadon termő
gombák bemutatójának megtekintésére, valamint szakkönyvek, illetve gombakészítmények
megvásárlására is.
Papp Mónika