Elsõként 4 munkacsoport alakul:
Az EU számunkra az I. félévben autonóm módon biztosítja a 60%-ról 80%-ra növelt kedvezményt az alaptermékekre vonatkozóan és a feldolgozott élelmiszer-ipari termékeknél, amelyeket a kedvezményben részesített alaptermékek felhasználásával állítanak elõ (lágy és durumbúza). A fontosabb termékekre 1996. január 1-jétõl érvényes kedvezményezett alaptermékek listáját a következõ táblázat tartalmazza.
Megnevezés |
Kedvezményes kvóta to |
Vám mértéke (MFN vám %-a) |
Szarvasmarhahús frissen, hûtve vagy fagyasztva |
7 150 | 20 |
Sertéshús | 30 170 | 20 |
Egész csirke Csirkemell Csirkecomb |
21 340 | 20 |
Csirke darabok, csont nélkül | 8 400 | 20 |
Kacsa | 9 320 | 20 |
Kacsa darabok csont nélkül Kacsamell csonttal Kacsacomb csonttal |
1 210 | 20 |
Pulykamell Pulykamell csont nélkül |
2 050 2 050 | 20 |
Sertéshús sózva vagy sós vízben | 1 500 | 20 |
Sajtok | 1 900 | 20 |
(MFN=legnagyobb kedvezmény elve)
Európai Integrációs Kabinet alakult jan. 18-án a Miniszterelnök vezetésével, az IM, IKM és KüM tárcák képviselõibõl. A Kabinet mellett mûködõ EU Stra- tégiai Munkacsoport vezetõje Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. Munkacsoportban az ágazatok, így az agrárszféra is képviseletet kap majd.
A Bizottság új javaslata szerint az EU a magyar fél számára megnyugtatóan rendezi a meggy helyzetét. Hasonlóképpen elfogadható az EU javaslata más zöldség- és gyümölcsféle esetében is, kivéve az ipari feldolgozásra szánt friss gyümölcsökre vonatkozó belépési árak nagyságrendjét, amit az EU olyan kontingensek keretében kíván megadni, amelyek nagyságrendjét az 1992/94. ténylegesen EU-ba irányuló magyar export átlaga alapján határozna meg. E kérdéskörben azonban még folynak a tárgyalások.
Az Európai Közösség és a Magyar Köztársaság között létrejött Társulási Megállapodás "Gazdasági együttmûködés" fejezete rendelkezik többek között a tudomány és a szakoktatás terén megvalósuló, illetve megvalósítandó együttmûködésrõl.
Ezek a következõk:
Az agrárszakoktatásban elsõsorban a megkezdett fejlesztések, átalakítások további folytatására van szükség.
(Gazdálkodás, 1995. 6. sz. nyomán)