Az EU belsõ piacán érvényes élelmiszerjog és fogyasztóvédelem alapjai

Az EU élelmiszertörvénynek is alappillére az egészségvédelem, a preventív fogyasztóvédelem és a fogyasztók megtévesztése elleni védelem.

Az egyes élelmiszercsoportokra nem rendeleteket alkottak, hanem irányelveket dolgoztak ki, melyeket élelmiszerkönyvben foglaltak össze. Az EU is javasolja néhány mezõgazdasági és élelmiszeripar termék földrajzi és eredet védelmét. Ez Magyarország számára is kedvezõ lenne, mivel meg tudná jelölni a szegedi szalámit, a gyulai kolbászt stb.

Ki kell emelni a biotermékek sorát, mivel ezekbõl keresleti piac van az EU országokban.

Az európai egyesülés folyamatában változások várhatók az étkezési és italfogyasztási kultúrában. A nagy gasztronómiai láncok már felkészültek a kereskedelmi korlátok megszûnésére. Minél inkább elvész az élelmiszerek valódisá-ga, nemzeti sajátossága, annál inkább keresik a fogyasztók a márkákat. Feltételezhetõen ez Magyarországon sem lesz másképp.

A jövõ az olyan termékeké, melyek minõségileg értékesek, egészségügyileg kifogástalanok. Ezen cél elérésére már készül a magyar élelmiszerkönyv is, a Codex Alimentarius Hungaricus.

(Magyar Állatorvosok Lapja,

1995. 5.sz. nyomán)

EU9507

KÖVETKEZÕ FEJEZET