A magyar agrárprogram kapcsolódása az EU agrárrendszeréhez
A belső
fogyasztás alakulása
A termelési
szerkezet változásai
Élelmiszer-feldolgozás
Üzemi struktúra,
tulajdonviszonyok
Az Európai
Unióhoz történő csatlakozás várható hatása, feltételei
Számonkérő
kérdések
Az Európai Unió jogrendjének fejlődése, társadalmi- gazdasági összefüggések
Gazdasági-
társadalmi keretek és jogi szabályozás
Intézményrendszer
és döntési mechanizmusok
A jogi szabályozás
és a közösségi politikák
Számonkérő
kérdések
A növénytermesztés rendszere és szerepe az EU-ban
Az európai unió gabona-, olaj- és fehérjenövény- szabályozása
A gabona-, olaj- és fehérjenövény-szektor főbb jellemzői
A GOF-szektor közös
piaci rendtartása napjainkban
A kompenzációs
támogatások és a területpihentetés (set-aside) rendszere
A gabonafélék
intervenciós rendszere
Felvásárlás
Az intervenciós készletek értékesítése
Engedélyezési rendszer
Exporttámogatás
Import
Intézményrendszer
Az EU GOF-rendtartásának
várható alakulása
Vetőmag-szabályozás
Az EU rizspiaci
szabályozása
Az Európai
Unió közös cukorpiaci rendtartása
A rendtartás főbb jellegzetességei
Intézményes árak és illetékek
Raktározási költség-visszatérítés
Szakmaközi egyezmény
A borágazat szabályozása az EU-ban
Általános helyzet
A közös borpiaci szervezet főbb
elemei
A borpiaci szervezet működését biztosító
rendelkezések
A friss zöldség és gyümölcs piacszabályozása az Európai Unióban
Termelés és kereskedelem
A piacszabályozás reformja
Termelők Értékesítő Szervezetei
Támogatások
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem
Import
Export
Nyersdohány
Textilnövények
Szárított takarmányok
Felhasznált
irodalom
Számonkérő
kérdések
Az állattartás szerepe és rendszere az EU-ban
Export-import szabályozás
Az ár és intervenciós rendszer
Néhány speciális intézkedés
Tejkvóta rendszer
Export-import megállapodások
Ár és intervenciós rendszer
Termelőknek fizetett támogatások
(prémiumok)
Ár- és intervenciós rendszer
Mikus István – Dr. Bartha József
Agrártermékek feldolgozása és értékesítése az EU gyakorlatában
A feldolgozóipar szektorai és termékei
Hústermelés és feldolgozás
Halászati termékek feldolgozása
Gyümölcs és zöldségfeldolgozás,
tartósítás
Mélyhűtött termékek
Olajok és zsírok
Egyéb élelmiszerfeldolgozó iparágak
Közös agrárpolitika és feltételei
Belső piacfejlesztés
A fogyasztó védelme
Szabályozási elvek és érvényesítésük
Az EU élelmiszer-szabályozási elveinek
változása
A szabályozás önkéntes eszközei
A közösségi szabályozás jövője
Felkészülésünk a csatlakozásra
A termelői érdekérvényesítés szerepe és eszközei az Európai Unióban
Érdekérvényesítés
nemzeti szinten
Érdekérvényesítés
uniós szinten
Az érdekképviseletek
szerepe a CAP működtetésében
Az érdekérvényesítés gyakorlata néhány fontosabb tagországban
Érdekérvényesítés
a CAP keretein túlmenően
Feladatok Magyarországon
Számonkérő
kérdések
Az osztrák agrárgazdaság csatlakozási tapasztalatai
Az osztrák
mezőgazdaság felkészülése az EU csatlakozásra
Csatlakozási
célok és csatlakozási eredmények
Az osztrák
költségvetés és az EU tagság
Az osztrák
mezőgazdaság első évei az Európai Unióban
A támogatottság
mértéke – támogatásszerkezet a Közös Agrárpolitika átvételét követően
Az élelmiszeripar
szembesülése az Európai Unióval
Hatalmi
viszonyok az élelmiszeripari vertikumban az EU csatlakozást követően
Az EU tagság
és az agrármarketing
Az osztrák
agrárpolitika jövőképe
Számonkérő
kérdések
A csatlakozás előkészítésének néhány humán és képzési vonatkozása
A képesítési
rendszer
Az agrárágazati
szakképzés fogalma
A fejlesztés
néhány kérdése
Az alkalmazkodás
igénye
Feladatok
Számonkérő
kérdések
Adatok az Európai Unióról
Az EU döntéshozó szervei, bizottságai és jogalkotása
Európai Tanács (EiT)
Tanács
Bizottság (COREPER)
Európai Parlament
Európai Bíróság
Számvevőszék
Gazdasági és Szociális Bizottság
Régiók Bizottsága
Európai Beruházási Bank
Az EU jogrendszere
Időrendi táblázat
az EU kialakulásáról (Főbb előzmények, állomások)
A fontosabb
rövidítések magyarázata
A Bizottság
hivatali szervei: főigazgatóságok
Táblázatok
Távoktatás